Perez kekal b...

Perez kekal bersama Force India

SUZUKA, Jepun, 24 Sept (Reuters) – Sergio Perez dari Mexico akan berlumba bersama-sama pasukan Formula Satu (F1) Force India sekali lagi musim depan, dalam barisan yang tidak berubah dengan Nico Hulkenberg dari Jerman.

“Saya berasa gembira mengesahkan bahawa saya akan kekal dengan Sahara Force India. Ia bermakna saya akan memberikan penumpuan ke atas perkara penting – memandu kereta dan meraih mata bagi pasukan,” kata pemandu itu, 25, dalam satu kenyataan hari ini.

“Sejak datang ke sini saya telah berkembang menjadi seorang pemandu dan saya merasakan saya membuat persembahan yang terbaik,” tambah Perez, yang menyertai pasukan itu dari McLaren pada akhir 2013 dan pada masa ini satu-satunya pemandu dari Mexico yang berada pada grid permulaan.

Pelanjutan Hulkenberg sudah diumumkan pasukan itu yang dikuatkan oleh Mercedes, yang berada di tangga kelima dalam kejuaraan. Perez telah mengutip sembilan mata dalam tiga perlumbaannya yang lalu dan di tempat kesembilan pada keseluruhannya.

Sementara itu Perez dijangka untuk kekal, selepas kontrak beberapa tahun yang diumumkan pada tahun lepas, terdapat spekulasi dia akan berpindah ke Lotus jika pasukan yang bergelut itu diambil alih oleh Renault.

Sergio Perez. – AFP
Sergio Perez. – AFP

Bagaimanapun pemandu dari Mexico itu, yang penajanya membuat sumbangan signifikan kepada kewangan Force India, telah meneruskan keutamaan itu.

Mexico kembali dalam kalendar F1 tahun ini buat kali pertama sejak 1992 dan negara itu memiliki dua pemandu perlumbaan pada 2016 dengan Ferrari, Esteban Gutierrez yang dilihat sebagai pilihan bagi kerusi itu dalam pasukan baru Haas yang berpangkalan di Amerika Syarikat.

Dengan Perez disahkan, fokus utama pemasaran pemandu sekarang adalah ke atas McLaren, Lotus dan Haas.

Jenson Button dari Britain, juara dunia 2009 dan bekas rakan sepasukan Perez, dijangka untuk mengumumkan dia akan meninggalkan McLaren dan sukan itu selepas semusim bergelut dengan enjin Honda.

Juara Mercedes, pesaing rapat Ferrari dan Williams telah mengumumkan barisan yang tidak berubah bagi 2016 sementara Red Bull sudah memastikan Daniel Ricciardo dari Australia dan Daniil Kvyat dari Rusia dengan kontrak jangka masa panjang.

ARTIKEL YANG SAMA