Perez prihati...

Perez prihatin nasib Magnussen

AUSTIN, Texas, 23 Okt (Reuters) – Sergio Perez bimbang Kevin Magnussen, yang menggantikan pemandu dari Mexico di McLaren pada akhir 2013, akan bergelut demi mengekalkan kerjayanya dalam Formula Satu sekarang, di mana pemandu dari Denmark itu juga ditolak oleh pasukan.

“Ia adalah memalukan bagi Kevin kerana dia datang dalam masa yang sukar di McLaren, sama dengan masa ketika saya di sana,” pemandu Force India, Perez memberitahu wartawan pada Grand Prix Amerika Syarikat semalam.

“Saya bernasib baik untuk mencari pasukan lain dan mengekalkan kerjaya Formula Satu saya. Baginya ia akan menjadi lebih sukar sekarang kerana tidak terdapat banyak tempat di luar sana dan dia sudah terlepas setahun dalam Formula Satu.”

Magnussen, yang berusia 23 tahun bulan ini, adalah pemandu rizab McLaren musim ini selepas kehilangan kerusi perlumbaan kepada juara dua kali dunia, Fernando Alonso.

Dia membuat kemunculan yang kukuh pada 2014, dengan tempat kedua dalam rangking musim pembukaan Australia sebagai kemunculan terbaik oleh rookie, sejak Jacques Villeneuve pada tahun 1996.

Sergio Perez. – AFP
Sergio Perez. – AFP

Dengan juara 2009, Jenson Button kekal bagi musim seterusnya, dan Stoffel Vandoorne dari Belgium memenangi GP2 siri sokongan dan dilihat akan mendapatkan peranan rizab jika dia tidak dapat menyelamatkan kerusi perlumbaan, McLaren tiada apa hendak ditawarkan kepada Magnussen.

Dia sebelum ini dilaporkan berkata dimaklumkan mengenai fakta itu menerusi e-mel pada hari ulang tahunnya.

Perez, yang mengalami musim sukar di McLaren bersama Button, terjejas pada mata lewat yang sama dalam tahun itu apabila kebanyakan kerusi sudah diisikan.

“Saya mengharapkannya, kerana dia layak menerima kerusi dalam sukan itu, di mana dia mencari kerusi,” kata pemandu dari Mexico itu, yang bimbang masa depannya pada ketika itu, mengenai Magnussen.