Perfileman bo...

Perfileman box office China meningkat 51 peratus

BEIJING, 3 April (Reuters) – Pendapatan pecah panggung (box office) China meningkat sebanyak 51 peratus pada suku pertama tahun 2016, menurut radio negeri China hari ini, walaupun skandal tiket telah meragukan hasil sebenar pasaran filem yang berkembang pesat di negara itu.

Jumlah jualan tiket di China adalah 14.5 bilion yuan (AS$2.24 bilion) dalam tempoh tiga bulan pertama tahun ini, dirangsang oleh jarak 6.9 bilion yuan pada bulan Februari apabila orang ramai berpusu-pusu ke pawagam sepanjang cuti Tahun Baru, kata China Radio Kebangsaan.

Walaupun adanya penapisan kerajaan dan pembatasan kepada hanya 34 buah filem asing setahun, Hollywood telah menjadi semakin bergantung kepada box office China yang sedang berkembang pesat apabila pertumbuhan pasaran AS telah terhenti. Pada bulan Februari, jualan China mengungguli AS buat kali pertama, menurut agensi berita rasmi Xinhua.

Bagi mewujudkan saingan kepada Hollywood yang boleh menggalakkan nilai-nilai budaya China, syarikat tempatan seperti e-dagang gergasi, Alibaba Group Holding Ltd telah bekerja dengan studio AS dalam usaha untuk menghasilkan filem blockbusters tempatan.

ARTIKEL YANG SAMA