Perhimpunan a...

Perhimpunan anti-Islam, anti rasisme

SYDNEY, 19 Julai – Perhimpunan anti-Islam dan anti rasisme yang bersaingan menyaksikan beratus-ratus orang mengadakan bantahan di seluruh Australia pada hujung minggu dengan pertempuran ganas di Melbourne, ketika pegawai polis mengukuhkan kehadiran mereka di bandar-bandar hari ini untuk memisahkan kedua belah pihak.

Kira-kira 100 pembantah anti Islam dari Kumpulan Reclaim Australia dan United Patriots Front mengibarkan bendera kebangsaan di Sydney hari ini dan berkali-kali melaungkan dengan isyarat mengumumkan “Katakan tidak kepada Syariah” dan Imigrasi adalah besar.”

Mereka berdepan dengan kira-kira 250 penunjuk perasaan balas yang membawa sepanduk yang membawa perkataan yang termasuklah “Tidak rasisme, tidak Islamophobia.”

Polis – yang termasuklah pegawai-pegawai skuad rusuhan dan unit tambahan – memenuhi Martin Place di tengah daerah pusat perniagaan Sydney untuk memisahkan kumpulan bersaingan itu.

Lima orang diberkas dalam bantahan di Sydney, jurucakap polis negeri New South Wales memberitahu AFP, dengan dua orang dijangka akan didakwa.

Anggota dari kumpulan nasionalis tiba untuk membantah dalam perhimpunan ‘Reclaim Australia’ di Sydney pada 19 Julai 2015. - AFP
Anggota dari kumpulan nasionalis tiba untuk membantah dalam perhimpunan ‘Reclaim Australia’ di Sydney pada 19 Julai 2015. – AFP

Berlaku beberapa pergelutan sekejap, tetapi tidak ada tanda keganasan dilihat di bandar Melbourne semalam, yang mana polis terpaksa menggunakan semburan lada benggala untuk menahan para pembantah.

“Sementara terdapat sebilangan kecil orang yang memilih untuk melakukan perkara salah, majoriti peserta bekerjasama dengan polis, yang membolehkan bagi tunjuk perasaan aman,” Penolong Pesuruhjaya Polis New South Wales Clarke berkata dalam satu kenyataan.

Para penganjur Reclaim Australia berkata mereka bukan rasis tetapi perhimpunan itu adalah respons awam kepada kejutan ekoran kekejaman baru-baru ini oleh radikal-radikal Islam dalam dan luar Australia.

Ahli Parlimen kerajaan George Christensen memberitahu tunjuk perasaan Reclaim Australia di Mackay di negeri utara Queensland ia terlalu lurus untuk mengatakan negara ini tidak berperang dengan fahaman melampau Islam.

Beliau menambah kata dia “sedih’’ melihat neo-Nazi di perhimpunan Sydney dan Melbourne, lapor Perbadanan Penyiaran Australia. – AFP