Perhimpunan b...

Perhimpunan besar-besaran di Turki

ISTANBUL, 7 Ogos – Ratusan ribu orang hari ini dijangka akan menyertai perhimpunan pro-demokrasi di Istanbul, membawa kepada pengakhiran demonstrasi yang dijalankan selama tiga minggu selepas insiden rampasan kuasa yang gagal pada 15 Julai yang lalu.

Pengikut pemerintah Presiden Recep Tayyip Erdogan Parti Keadilan dan Pembangunan (AKP) telah membuat kawalan setiap malam sejak pemberontakan gagal itu yang meragut sekurang-kurangnya 273 nyawa termasuk 34 komplot rampasan kuasa.

Perhimpunan ‘Democracy and Martyrs’ itu yang akan diadakan di bawah keselamatan yang ketat dengan Erdogan menjemput pemimpin pembangkang untuk menangani orang ramai, kecuali pihak HDP pro-Kurdish.

Perhimpunan itu akan diadakan di Yenikapi Square, Istanbul dengan beberapa media meramalkan bahawa sehingga 3.5 juta hadir.

Yenikapi adalah lokasi yang sering dipilih oleh pemimpin Turki untuk perhimpunan parti besar-besaran, dengan sebahagian besarnya sering membanjiri dataran di laut merah bendera bulan sabit Turki.

Perhimpunan itu akan dibawakan secara langsung di skrin gergasi di seluruh negara, Erdogan berkata, dengan penyanyi juga dijemput untuk membuat persembahan untuk orang ramai.

Pemimpin satu parti pembangkang, Parti Gerakan Negara (MHP), berkata di Twitter beliau telah menerima jemputan Erdogan untuk mengambil bahagian.

“Saya akan berdiri di sebelah Turki terhadap pengkhianat dan pusat permusuhan,” tulis beliau dalam tweet semula oleh Erdogan. Kemal Kilicdaroglu, ketua sekular Parti Rakyat Republikan (CHP), pada mulanya enggan menyertai perhimpunan tersebut dan berkata sebaliknya beliau akan menghantar wakil. – AFP