Perhimpunan d...

Perhimpunan di California cetus serangan tikaman

SAN FRANCISCO, 27 Jun (AFP) – Seramai 10 orang mengalami kesan tikaman dan kecederaan lain semalam selepas anggota Kumpulan Nasionalis Putih yang merancang untuk perhimpunan di luar bangunan Capitol negeri California di Sacramento bertempur dengan kumpulan penunjuk perasaan yang lebih besar, kata pihak berkuasa.

Pertempuran tercetus apabila kira-kira 30 ahli-ahli Parti Pekerja tradisionalis berkumpul untuk perhimpunan sekitar tengah hari semalam telah dipenuhi oleh kira-kira 400 kaunter-penunjuk perasaan, kata Pegawai Patrol California Highway, George Granada.

Sebagai orang cuba untuk meninggalkan kawasan itu, pergaduhan kecil telah tercetus, kata Granada.

Dua yang tercedera telah dibawa ke hospital akibat kesan tikaman yang teruk, tetapi mereka dikatakan dalam keadaan selamat, kata pegawai. Polis sedang menyiasat dua serangan yang berlaku di luar kawasan Capitol, tetapi tiada tangkapan dibuat, Jabatan Polis Sacramento berkata dalam satu kenyataan.

Golongan anarkis dan antifasis membantah perhimpunan neo-Nazi di bangunan ibu pejabat negeri California. - AP
Golongan anarkis dan antifasis membantah perhimpunan neo-Nazi di bangunan ibu pejabat negeri California. – AP

Video dari huru-hara yang disiarkan di media sosial menunjukkan pegawai polis menyuraikan sekumpulan yang terdiri daripada para pemuda, beberapa orang dengan muka mereka ditutup, manakala beberapa orang telah melontarkan batu ke arah mereka yang memegang kayu dan dihalang oleh pegawai polis anti rusuhan.

Seorang wartawan KCRA-TV dan jurukamera beliau telah terperangkap dalam perbalahan itu dengan penunjuk perasaan menjerit ‘tiada kamera’ dan cuba merampas peralatan mereka dan mendorong mereka jauh dari orang ramai.

Jurucakap Jabatan Bomba Sacramento, Chris Harvey berkata sembilan lelaki dan seorang wanita, yang terdiri mereka yang berumur daripada 19 hingga 58 tahun, dirawat akibat kesan tikaman, luka dan lebam.