Peringatan 1 ...

Peringatan 1 tahun serangan Charlie Hebdo

PERANCIS, 4 Jan (AFP) – Ahli bahasa mingguan Charlie Hebdo akan menandakan satu tahun sejak serangan jihad di pejabatnya, di bawah tajuk: ‘Satu tahun pada: Pembunuh ini masih berleluasa ‘. Satu juta salinan edisi khas akan mula dijual di Perancis pada malam ulang tahun pertama pembunuhan 12 orang di pejabat-pejabat majalah Perancis itu yang dihasilkan oleh saudara Cherif dan Said Kouachi.

Lapan kakitangan Charlie Hebdo adalah antara mangsa serangan 7 Januari 2015 lalu, menyaksikan berjuta-juta orang membuat bantahan di jalan-jalan Perancis yang menjadi simbol global kebebasan untuk bersuara.

Seramai 17 orang terbunuh dalam tiga hari serangan, yang juga mensasarkan sebuah pasar raya Yahudi dan polis, menandakan permulaan rentetan serangan jihad di Perancis yang berakhir dengan pembunuhan beramai-ramai di Perancis.

Pejabat Charlie Hebdo itu telah dibakar pada tahun 2011 dan majalah lain di Eropah yang menerbitkan kartun Mohammad juga telah terancam..

Seorang lelaki memegang pensil gergasi menyertai perarakan perpaduan di jalan-jalan Perancis selepas tembakan Charlie Hebdo di Perancis. – Reuters
Seorang lelaki memegang pensil gergasi menyertai perarakan perpaduan di jalan-jalan Perancis selepas tembakan Charlie Hebdo di Perancis. – Reuters

Le Monde menggabarkan serangan itu, yang didakwa oleh Al-Qaeda di Semenanjung Arab sebagai membalas dendam untuk kartun Charlie Nabi Muhammad, juga sebagai ‘Perancis 9/11’.Beberapa jam selepas                tembakan, hashtag #JeSuisCharlie menjadi viral, yang mengakibatkan sebuah penerbitan ditutup sebulan lebih awal kerana kekurangan pembaca.

Ketika polis mencari dan menyiasat pembunuh, Amedy Coulibaly, seorang radikal Perancis mendakwa telah bekerjasama dengan Kouachis, membunuh seorang polis wanita.

Keesokan harinya, dia telah menangkap pembeli tebusan di sebuah pasar raya Yahudi, membunuh empat orang sebelum polis menyerbu bangunan itu dan menembaknya sehingga mati.

Adik beradik ‘The Kouachi’ terbunuh dalam kejadian tembak menembak dengan polis, utara Perancis.