Peringatan pe...

Peringatan pertambahan pesat yen

TOKYO, 26 Ogos (AFP) – Pelbagai sektor di Jepun diingatkan mengenai pertambahan pesat yen selepas dolar merosot kepada tahap rendah tujuh-bulan berbanding unit itu disebabkan kebimbangan mengenai ekonomi China dan pertumbuhan global.

Di Tokyo, dolar dijual dengan harga 119.94 yen selepas komen itu, daripada 118.51 yen di New York di mana ia merosot pada satu peringkat kepada 116.18 yen, tahap paling rendahnya sejak Februari. Dolar adalah di atas dolar pada minggu lalu.

Euro membeli 138.44 yen daripada 137.55 yen dalam perniagaan Amerika Syarikat, sementara ia merosot kepada AS$1.1541 berbanding AS$1.1606.

Penghapusan di pasaran ekuiti global didorong oleh kebimbangan mengenai kemelesetan di China – dan kesan lebih luas ke atas ekonomi global – mendesak peniaga membeli yen, yang dilihat sebagai selamat ketika krisis.

Menteri Kewangan Jepun Taro Aso semalam mengingatkan pertambahan pesat yen yang digambarkannya sebagai “kasar”, sambil berkata Tokyo sering berhubung dengan negara G7 lain mengenai keadaan pasaran.

Satu pertambahan pesat dalam yen menjejas pengeksport utama Jepun seperti Toyota dan Sony dengan menjejas daya saing mereka di luar negara dan mengecut nilai keuntungan yang dihantar balik.

Menteri Ekonomi Akira Amari pula menggesa “pendekatan tenang,” namun menambah peralihan kepada yen “mencerminkan kekuatan asas ekonomi Jepun.”

“Asas ekonomi global belum goyah, pendekatan tenang adalah perlu,” beritahunya kepada wartawan.

“Kami telah melihat pegawai kerajaan bercakap mengenai tindakan yang diambil dengan cepat, maka kami akan menerima petunjuk pertama mengenai kerajaan yang berasa bimbang mengenai kekuatan yen di sini,” beritahu Ray Attril, ketua strategi mata wang global di Bank Australia Nasional, kepada Bloomberg News.

Pelabur bimbang ekonomi kedua terbesar dunia telah meleset lebih daripada yang difikirkan sebelumnya selepas bank pusat China menilai semula yuan dalam satu tindakan mengejutkan sebagai satu usaha untuk merangsang eksport yang lemah.