Perintah berk...

Perintah berkurung di tenggara Turki, bunuh 23

DIYARBAKIR, Turki, 28 Jan – Pasukan keselamatan membunuh 20 militan Kurdish di tenggara Turki manakala tiga askar Turki maut dalam serangan pemberontak, tentera berkata pada hari Rabu, kerana pihak berkuasa meluaskan perintah berkurung terutama di bandar terbesar rantau Kurdish, Diyarbakir.

Beratus-ratus penduduk tempatan, termasuk kanak-kanak dan warga tua, melarikan diri dari kawasan perintah daerah Diyarbakir Sur apabila tembakan dan letupan bergema dan helikopter polis terbang di atas kepala, kata seorang saksi Reuters. Ada yang menangis semasa mereka membawa harta benda mereka.

Tenggara Turki telah mengalami keganasan yang paling teruk dalam dua dekad sejak gencatan senjata berusia 2 setengah tahun di antara kerajaan dan Militan Parti Pekerja Kurdistan (PKK) runtuh pada bulan Julai, menghidupkan semula konflik yang telah membunuh 40,000 orang sejak 1984.

Pihak tentera berkata 11 anggota PKK meninggal dunia di bandar Cizre, berhampiran sempadan Syria, dan sembilan lagi di Sur pada hari Selasa, menjadikan jumlah kematian militan di kedua-dua bandar kepada 600 sejak operasi keselamatan mulai bulan lepas.

Tiga askar terbunuh dalam serangan militan di Sur, di mana dari sumber-sumber keselamatan berkata militan melepaskan tembakan dengan senapang dan pelancar roket. Daerah Sur purba, dikelilingi oleh tembok kota Rom, telah mengalami kerosakan yang teruk dalam pertempuran dan kebanyakkan telah berada di bawah perintah berkurung sejak 2 Disember.

Pejabat gabenor daerah berkata perintah berkurung telah dilanjutkan kepada lima daerah supaya pasukan keselamatan dapat menghapuskan bahan letupan dan tambak-tambak dan mengisi parit yang ditubuhkan oleh militan.

Turki, Amerika Syarikat dan Kesatuan Eropah mengkategorikan PKK sebagai organisasi pengganas. PKK berkata ia sedang berjuang untuk autonomi untuk Turki Kurdish minoriti. – Reuters