Perjalanan be...

Perjalanan bebas visa bagi warga Turki

BRUSSELS, 4 Mei (AFP) – Pihak Kesatuan Eropah hari ini memberikan sokongan bersyarat terhadap perjalanan bebas visa bagi warga Turki dan melancarkan satu sistem suaka yang diubahsuai di bawah negara yang enggan untuk mengambil kuota pelarian akan didenda.

Suruhanjaya Eropah seterusnya mengumumkan kawalan-kawalan lanjutan dalam zon bebas pasport Schengen sebagai beberapa langkah usaha untuk menangani kemasukan terbesar pendatang-pendatang dan pelarian-pelarian sejak Perang Dunia II.

Turki telah mengancam merobek perjanjian Mac untuk mengambil semula yang menyeberangi Laut Aegean ke Greece jika EU gagal untuk menepati janjinya untuk membenarkan rakyat-rakyat Turki untuk membuat perjalanan tanpa visa ke kawasan Schengen menjelang akhir bulan Jun.

“Suruhanjaya Eropah hari ini mencadangkan… untuk meniadakan keperluan-keperluan visa bagi rakyat-rakyat Turki” dengan syarat pihak Ankara memenuhi kriteria “perkara yang perlu disegerakan” yang ditetapkan oleh EU, menurut satu dokumen yang diTweet oleh Pesuruhjaya Pertandingan Margrethe Vestager.

Langkah itu sekarang mesti diluluskan oleh kesemua 28 ahli negara EU dan Parlimen Eropah.

“Pihak EU mesti mengotakan janjinya,” Menteri Luar Turki, Mevlut Cavusoglu berkata dalam komen-komen yang disiarkan melalui televisyen hari ini.

“Rakyat kami berhak bagi perjalanan bebas visa. Kami kini akan melengkapkan kerja teknikal termasuk pasport, kami ingin melihat ini dalam laporan Suruhanjaya EU. Jika terdapat sebarang kelemahan, ia boleh ditangani dengan keazaman Turki,” katanya.

Suruhanjaya mendapati bahawa Turki masih gagal untuk mencapai kesemua 72 penanda aras visa, yang berkisar dari pasport-pasport biometrik untuk menghormati hak asasi manusia, bermakna kelulusannya akan menjadi bersyarat dalam Ankara memenuhi mereka.