Perjanjian ba...

Perjanjian baru nuklear awam AS, Korea Selatan

SEOUL, 25 Nov (AFP) – Korea Selatan dan Amerika Syarikat hari ini secara rasmi mengesahkan perjanjian kerjasama nuklear baru yang menghentikan pemberian pendek Seoul kebenaran yang ia cari untuk memulakan pemprosesan semula bahan api nuklear.

Dipersetujui pada April selepas lebih dari empat tahun rundingan, perjanjian itu akan mula efektif dari 6 petang dengan pertukaran nota diplomatik, kementerian luar Seoul berkata.

Ia menggantikan perjanjian sedia ada 1974 dan telah dilanda selepas empat setengah tahun perundingan keras.

Korea Selatan selama ini mahukan memperkayakan uranium dan memproses semula keupayaan dalam usaha untuk menangani kebimbangan mengenai keselamatan tenaga dan pengurusan menghabiskan bahan api reaktor nuklear.

Tetapi pihak AS menentang langkah itu, berbalah, keupayaan itu berkemungkinan digunakan untuk menghasilkan bahan senjata nuklear dan oleh itu menimbulkan risiko percambahan.

Perjanjian itu membuatkan pintu terbuka terhadap pemprosesan semula pada masa hadapan, dengan membenarkan Korea Selatan untuk menjalankan “penyelidikan” pada pengurusan bahan bakar.

Ini termasuk penyelidikan terhadap “pyroprocessing” satu teknologi baru yang dianggap percambahan tahan besar sejak produk itu terlalu panas untuk digunakan sebagai senjata.

Korea Selatan, yang tidak mempunyai senjata-senjata nuklear, merupakan rakan penting AS.