Perjanjian pe...

Perjanjian peralihan Syria dimudahkan

VIENNA, 18 Mei (NNN) – Setiausaha Negara AS, John Kerry berkata tarikh 1 Ogos ditetapkan bagi pihak-pihak berperang Syria untuk bersetuju bagi rangka kerja satu peralihan politik adalah satu “sasaran” bukannya tarikh tutup.

Di bawah syarat-syarat pelan damai yang dipersetujui oleh Majlis Keselamatan PBB, rejim Bashar al-Assad dan pembangkangnya punyai sehingga Ogos untuk bersetuju bagi garisan proses politik itu.

Namun, bercakap selepas satu mesyuarat Kumpulan Sokongan Syria Antarabangsa, Kerry berkata: “Tarikh Ogos bukanlah tarikh akhir, ia satu tarikh sasaran, dan kita semua mengakui bahawa jika kita membuat kemajuan yang ketara dan kita bergerak kami akan menghormati proses itu.”

Arab Saudi berkata pada Selasa bahawa jika Presiden Assad tidak mematuhi dengan usaha-usaha untuk menubuhkan satu perdamaian di seluruh negara Syria, satu alternatif akan perlu dilihat.

“Kami percaya kita perlu bergerak ke ‘Pelan B’ suatu masa dahulu,” Menteri Luar Saudi Adel al-Juberi memberitahu para pemberita selepas satu mesyuarat kerajaan-kerajaan asing di Vienna.

“Pilihan mengenai bergerak ke satu pelan alternatif, pilihan mengenai menggiatkan sokongan tentera (kepada pembangkang) adalah sepenuhnya dengan rejim Bashar. Jika mereka tidak memberikan respons kepada perjanjian bagi komuniti antarabangsa… setelah itu kami perlu melihat apa lagi yang boleh dilakukan.”