Perkembangan ...

Perkembangan di Paracel petunjuk kepada cita-cita China

HONG KONG/BEIJING, 21 Feb (Reuters) – Daripada tempat pos mendengar kepada penghantaran jet pejuang dan kini peluru berpandu permukaan bumi ke udara, kemudahan China yang semakin berkembang di Pulau Paracels merupakan satu tanda pelan jangka panjang untuk memperkukuh kekuatan tenteranya di Laut China Selatan.

Diplomat dan pakar keselamatan yang mempunyai hubungan dengan ahli strategi tentera China berkata tindakan Beijing untuk membekal senjata dan memperkembang kuasanya di Paracels kemungkinan besar akan berlaku di pulau buatan manusia di gugusan kepulauan Spratly, kira-kira 500 kilometer ke selatan.

Akhirnya, kedua-dua kumpulan pulau yang dipertikaikan itu dijangka digunakan untuk operasi jet pejuang dan pengawasan, termasuk rondaan anti-kapal selam, sementara juga menempatkan sejumlah besar orang awam dalam usaha untuk memperkuat tuntutan kedaulatan China. Lebih penting lagi, ia akan memberikan Beijing pengaruh untuk menguatkuasa sebarang zon pertahanan udara yang efektif di Laut China Selatan, sama dengan zon yang ditubuhnya di Laut China Timur pada akhir 2013.

Gambar yang diambil pada 14 Mei 2014 menunjukkan sebuah kapal Pengawal Pantai China dilihat berhampiran dengan sebuah kapal pengawal marin Vietnam di Laut China Selatan, kira-kira 210 kilometer (130 batu) di luar pantai Vietnam. – Reuters
Gambar yang diambil pada 14 Mei 2014 menunjukkan sebuah kapal Pengawal Pantai China dilihat berhampiran dengan sebuah kapal pengawal marin Vietnam di Laut China Selatan, kira-kira 210 kilometer (130 batu) di luar pantai Vietnam. – Reuters

Pegawai AS mengesahkan pada Khamis penempatan ‘terbaru’ peluru berpandu permukaan bumi ke udara di Pulau Woody, tapak kehadiran tentera terbesar China di Paracels, mengkritik tindakan sebagai bertentangan dengan komitmen China untuk tidak menenterakan tuntutannya di Laut China Selatan. Beijing berkata ia berhak menuntut ‘kemudahan pertahanan terhad’ di wilayahnya, dan mengetepi laporan mengenai penempatan peluru berpandu sebagai ‘gembar-gembur’ media.

Bonnie Glaser, penganalisis tentera di Pusat untuk Keselamatan dan Kajian Antarabangsa di Washington, berkata kegiatan di Paracels merupakan satu pelopor kepada penghantaran tentera yang sama di Spratly oleh China baru-baru ini. Sementara pegawai China mungkin menggunakan operasi AS yang berterusan di Laut China Selatan sebagai alasan, “timbulnya satu pelan yang telahpun diterima untuk seketika,” kata Glaser.