Perkhidmatan ...

Perkhidmatan muzik mahu sertai bursa saham

PARIS, 22 Sept (AFP) – Perkhidmatan streaming muzik Perancis, Deezer mengatakan hari ini ia merancang untuk melancarkan penawaran awam awal dalam bursa saham menjelang hujung tahun ini bertujuan untuk memperkukuhkan kedudukannya dalam pasaran muzik online.

“Memasuki bursa saham adalah langkah penting bagi Deezer pada waktu yang tepat bagi industri muzik,” menurut syarikat itu dalam satu kenyataan.

“Pasaran streaming muzik masih muda, kini berkembang pantas dan ditetapkan menjadi maksud utama bagi pengedaran muzik,” kata Ketua Pegawai Eksekutif (CEO), Hans-Holger Albrecht.

Kemasukan Deezer dalam bursa saham dijangka akan berlaku ‘sebelum hujung tahun ini’, menurut pengarah operasi, Simon Baldeyrou memberitahu sidang media.

Dia tidak mendedahkan nilai potensi syarikat itu, yang beberapa penganalisis menganggarkan pada satu bilion euro ($1.1 bilion).

Baldeyrou memberitahu AFP yang langkah IPO itu akan memberi Deezer akses kepada ‘pangkalan lebih pelbagai dan antarabangsa’.

“Ia akan memberikan kewujudan syarikat itu lebih besar,” katanya.

Diasaskan pada 2007, syarikat itu mengutip dana persendirian terakhirnya sebanyak 100 juta euro dari jutawan Amerika-Rusia, Len Blavatnik pada 2012.

Dengan enam juta pelanggan dan 16 juta pengguna individu setiap bulan, Deezer perlu untuk mempercepatkan perkembangannya terutamanya dalam peringkat antarabangsa di mana persaingan sangat sengit dalam streaming muzik.

ARTIKEL YANG SAMA