Perlawanan Bu...

Perlawanan Bundesliga mungkin adakan di luar negara

BERLIN, 22 Sept – Ketua pakaian gergasi sukan Adidas Herbert Hainer dan ahli Lembaga Pengarah Bayern Munich berkata, perlawanan masa depan Bundesliga mungkin diadakan di luar negara terutama di China.

“Sudah tentu itu boleh berlaku,” Hainer memberitahu majalah sukan Jerman Bild ketika ditanya mengenai perlawanan masa depan Bundesliga yang dihoskan oleh bandar raya China.

“Kita telah melihat di Amerika Syarikat apa yang dipanggil pembuka musim lebih kerap dilangsungkan di negara-negara lain, jadi mengapa tidak Bundesliga?

“Kami bercakap tentang wawasan masa depan dan sesiapa sahaja yang memulakannya, sama ada Liga Perdana atau Bundesliga. Anda tidak boleh mengabaikan faktor negara kerana ia boleh menjadi kenyataan.”

Liga Besbol MLB di Amerika Utara telah membuka tirai musim perlawanan di Mexico, Tokyo, Porto Rico dan Sydney pada sejakkebelakangan ini.

Sejak 2007, Liga Bola Sepak Kebangsaan Amerika (NFL) telah mengadakan perlawanan di luar AS terutama di Stadium Wembley di London.

Empat belas final pertandingankesatuan ragbi terkemuka Perancis tahun ini telah dilangsungkan di stadium Camp Nou Barcelona, ​​manakala pada Mac, London Irish dan Saracens pula mengadakan perlawanan ragbi Liga Perdana Inggeris yang pertama di luar negara apabila bertemu di New Jersey.

Bola sepak Perancis pula mengadakan perlawanan Super Cup di Austria, Kanada, China, Gabon dan AS sejak akhir-akhir ini.

Adidas yang membekalkan kit permainan untuk beberapa kelab besar Eropah mempunyai kepentingan dalam liga elit di benua berkenaan sebagai usaha untuk memperluaskan pasarannya ke luar negara.

Hainer, 62, akan meletak jawatan sebagai ketua Adidas akhir bulan ini tetapi Bundesliga sudah menunjukkan minat untuk meneroka pilihan di luar negara selepas Borussia Dortmund menjelajah China Ogos dan Bayern pula menjelajah AS. – AFP

ARTIKEL YANG SAMA