Perlu alterna...

Perlu alternatif lain untuk ke landasan betul – BNM

KUALA LUMPUR, 16 Mei (Bernama) – Ekonomi dunia perlu mencari alternatif berikutan kurangnya kejayaan alat tradisional untuk memulihkan ekonomi selepas krisis kewangan negara maju, kata Timbalan Gabenor Bank Negara Malaysia, Dr Sukhdave Singh.

Kini adalah masa yang sesuai untuk melihat integrasi ekonomi dan kewangan, terutama apa yang boleh ditawar kepada ekonomi sedang muncul di Asia dan Amerika Latin, katanya dalam ucaptama di persidangan bertema ‘The Rise of the South at a Crossroads – A View from East Asia and Latin America”.

Acara sehari itu dianjurkan Hab Pengetahuan dan Penyelidikan Bank Dunia.

Pendekatan yang terlalu teliti kepada dasar kewangan di kebanyakan negara maju telah membawa kepada minat hampir sifar atau negatif manakala pertumbuhan kekal lemah, kata Sukhdave.

Menurutnya, dasar kewangan sepatutnya menjadi alat dalam menyokong permintaan, tetapi hanya jika ia digunakan dengan bijak.

Beliau berkata, bagaimanapun dasar kewangan sering digunakan untuk matlamat politik dan bukannya sebagai alat ekonomi, dengan itu gagal mewujudkan keadaan untuk pertumbuhan mampan di banyak negara baru muncul serta maju.

“Hari ini, kita melihat had pertumbuhan dijana hutang. Dunia nampaknya memerlukan lebih banyak hutang untuk mewujudkan pertumbuhan yan semakin kurang.

“Kini adalah masanya untuk mula menyoal sama ada cara terbaik untuk menghapuskan satu gelembung hutang adalah dengan mewujudkan keadaan untuk satu lagi gelembung itu, di mana bank pusat dan pasaran kewangan nampaknya terperangkap dalam kitaran nekad siaga dan bank pusat terperangkap dalam jerat diwujudkan mereka sendiri.

“Hasilnya ialah sedekad kekangan kewangan yang semakin teruk, peningkatan risiko secara progresif dalam pasaran kewangan global dengan disertai pelaburan dan pertumbuhan yang lemah,” katanya.

Menurut Sukhdave, sejak krisis kewangan, pertumbuhan Malaysia menjadi lebih bergantung kepada permintaan domestik dan kurang bergantung kepada permintaan luar, katanya.

Beliau berkata, walaupun ketahanan permintaan domestik dalam persekitaran yang mencabar adalah satu pencapaian yang perlu diberi perhatian, kemerosotan sumbangan sektor luaran telah secara jelas menolak Malaysia ke trajektori pertumbuhan yang lebih rendah.

ARTIKEL YANG SAMA