Perniagaan di...

Perniagaan digital meningkatkan keuntungan Q3

BERLIN, 4 Nov (AFP) – Media gergasi Jerman Axel Springer berkata hari ini bahawa keuntungan meningkat dengan kukuh pada suku ketiga, didorong oleh perniagaan dan keuntungan besar kumpulan digital yang berkembang pesat dari pemberhentian pelaburan.

Axel Springer, yang menerbitkan peredaran massa harian Bild, berkata dalam satu kenyataan bahawa keuntungan bersihnya meningkat sebanyak 68 peratus kepada 147 juta euro (AS$160 juta) dalam tempoh dari Julai hingga September.

Keuntungan daripada jualan aplikasi pemaju kecergasan Runtastic membantu memacu keuntungan syarikat yang lebih tinggi, kata kumpulan itu.

Keuntungan asas atau operasi meningkat 32 peratus di 129 juta euro pada peningkatan tujuh peratus dalam pendapatan kepada 795 juta euro.

“Axel Springer mendapat manfaat daripada pembangunan yang dinamik daripada aktiviti berterusan digital, yang telah menyumbang lebih 60 peratus kepada jumlah hasil dan lebih daripada 70 peratus kepada keuntungan asas dalam tempoh sembilan bulan pertama,” kata kenyataan itu.

“Keutamaan kami tahun ini adalah kepada pertumbuhan. Kami melihat potensi hebat dengan Model Iklan Classified dan jenama kewartawanan di Eropah dan juga peningkatan, dalam dunia berbahasa Inggeris,” kata Ketua Eksekutif Mathias Doepfner.

Pada akhir September, Axel Springer mengumumkan bahawa ia telah bersetuju untuk membeli laman web Perniagaan Insider AS dengan peruntukkan kira-kira 300 juta euro.

“Menerusi pengambilalihan Perniagaan Insider, Axel Springer yang sudah menjadi peneraju pasaran di Eropah, berkembang menjadi salah sebuah syarikat penerbitan digital terbesar di dunia,” kata Ketua Pegawai Eksekutif Doepfner.

ARTIKEL YANG SAMA