Perniagaan sa...

Perniagaan satelit Boeing terjejas, kurangkan pekerja

WASHINGTON, 26 Ogos (Reuters) – Boeing Co semalam memaklumkan para pekerjanya bahawa ia menjangka akan mengurangkan sekitar “beberapa ratus” pekerjaan dalam perniagaan satelitnya hingga akhir 2015 disebabkan penurunan dalam perbelanjaan ketenteraan Amerika Syarikat dan penangguhan dalam pesanan satelit komersial.

Pelbagai pesanan komersial tertangguh oleh kegagalan pelancaran kenderaan baru-baru ini dan ketidakpastian tentang adanya masa depan pembiayaan dari US Export-Import Bank, yang carter kerajaannya telah luput pada 30 Jun, syarikat itu memberitahu pengurus-pengurus penting dalam perhubungan dalaman.

Jurucakap Boeing, Tim Neale mengesahkan pengurangan itu dan berkata jumlah orang yang terjejas akan dimuktamadkan dalam tempoh beberapa bulan mendatang. Sebilangan mereka boleh mencari pekerjaan di bahagian lain Boeing, ujarnya.

Menurutnya pengurangan adalah “perlu untuk mengekalkan kompetitif bagi perniagaan yang sedang berjalan dan akan datang.”

pg18_150827_c

Pengumuman Boeing menandakan kesan sampingan terbaru dari perdebatan berterusan tentang masa depan EXIM agensi kredit eksport kerajaan AS, yang tidak lagi boleh membuat pinjaman baru dan jaminan perdagangan.

Para pegawai kerajaan AS berkata mereka semakin bimbang dengan kesan penutupan terpaksa oleh bank ke atas pelbagai syarikat-syarikat AS, termasuklah kebanyakan perniagaan kecil.

Konservatif parti Tea dalam Kongres AS tidak mengundi untuk membaharui carter agensi itu, dengan mengatakan bank perdagangan menyediakan ‘kebajikan korporat’ bagi syarikat-syarikat besar seperti Boeing dan General Electric Co. Para eksekutif perniagaan berkata tidak jelas jika bank akan membuka semula.

Para penyokong EXIM berkata bank menjana bagi kerajaan AS dan membantu tahap pengaruh bagi syarikat-syarikat AS yang saingannya di negara-negara lain menerima kredit perdagangan serupa.