Perompak Indi...

Perompak India curi AS$750,000 dari kereta api

CHENNAI, India, 10 Ogos – Sekumpulan perompak memotong satu lubang dalam bumbung sebuah kereta api yang berjalan menerusi selatan India dan mencuri wang tunai berjumlah lebih daripada AS$750,000, kata polis hari ini.

Rompakan berani itu berlaku di sepanjang perjalanan 300 kilometer, tetapi barang-barang rampasan yang hilang hanya ditemui beberapa jam selepas kereta api ekspres tiba di bandar Chennai.

Gerabak kereta api sedang membawa 3.4 bilion rupee milik bank pusat India dan sedang diiringi oleh polis bersenjata yang duduk di bahagian bersebelahan.

Polis mengesyaki enam hingga lapan perompak memotong lubang sebesar empat kaki persegi dalam bumbung gerabak menggunakan obor pemotong sebelum melarikan diri tanpa dikesan bersama beberapa wang tunai.

“Kami sedang menyoal pengawal kereta api dan kakitangan polis sama ada mereka terdengar sebarang bunyi luar biasa di bumbung,” kata superintenden polis P Vijayakumar.

Polis berkata perompak mungkin telah melompat keluar daripada bumbung kereta api dan sedang menggeledah sepanjang jalan kereta api untuk mencari wang yang hilang.

“Mereka membuat lubang dan seterusnya mereka menyelinap keluar seorang demi seorang dan menaikkan bungkusan ke bumbung sebelum melarikannya,” beritahu ketua inspektor polis M. Ramasubramani, yang mengetuai siasatan, kepada AFP.

Seorang lagi pegawai polis dipetik dalam akhbar Hindu sebagai berkata geng itu mungkin telah bersembunyi dalam gerabak sebelum ia dikunci untuk perjalanan pada malam Isnin, sebelum melarikan diri menerusi bumbung.

Para pegawai Bank Simpanan India mendapati pencuri pada pagi Selasa apabila mereka datang untuk mengambil wang dari gerabak untuk dihapuskan. Wang tunai itu, meskipun masih boleh digunakan, ia sudah rosak dan dihantar dari bandar Salem ke Chennai untuk dimusnahkan. – AFP