Persediaan 20...

Persediaan 2018 Rusia lancar

ROSTOV-ON-DON, Rusia, 15 Julai – Dengan baki tiga tahun sahaja lagi sebelum Piala Dunia 2018 diadakan di Moscow, persediaan Rusia berada dalam landasan dan berbeza dengan kebimbangan dan penangguhan di Brazil tahun lepas.

Bagi Rusia, kebimbangan tidak banyak tentang bangunan seperti yang diperlukan untuk mencari jurulatih pasukan kebangsaan yang baru selepas Fabio Capello dipecat semalam. Kesatuan Bola Sepak Rusia telah membangunkan semula tugas untuk dilakukan seperti pembinaan stadium.

“Kami mengikuti jadual,” jelas Marat Khusnullin, Timbalan Datuk Bandar Moscow dengan topi keras ketika berdiri di atas padang di Stadium Luzhniki ibu negara Rusia, yang akan menghoskan Piala Dunia pada 15 Julai 2018 tetapi pada masa ini dipenuhi mesin. Ia berbeza berbanding penangguhan berulang kali sebelum Piala Dunia Brazil 2014.

Memori masih segar lagi bagaimana kebimbangan besar mengenai Arena Corinthians di Sao Paulo untuk aksi pembukaan tahun lepas di antara Brazil dan Croatia setelah siap hanya beberapa hari sebelum perlawanan.

Selepas begitu kritikal dengan penangguhan di Brazil, Setiausaha Agung FIFA Jerome Valcke lebih tenang dengan pertubuhan Rusia.

Kerja-kerja pembinaan stadium baru di Rostov-on-Don Rusia yang akan menjadi venue Piala Dunia FIFA 2018 nanti. – AFP
Kerja-kerja pembinaan stadium baru di Rostov-on-Don Rusia yang akan menjadi venue Piala Dunia FIFA 2018 nanti. – AFP

The Luzhniki, Stadium Olympic Rusia 1980 yang mempamerkan ciri–ciri patung Lenin pada pintu masuk, sedang dibangunkan semula dengan kos AS$387 juta. Kerja pembinaan semula stadium yang memilik 81,000 tempat duduk dijadualkan untuk siap pada Disember 2016.

Untuk memastikan tarikh akhir dipenuhi, kerja diteruskan dengan 4,000 orang pekerja bertugas secara syif 12 jam, sepanjang hari – bermakna ada 2,000 orang di tapak pembinaan, kata Khusnullin. – AFP