Persetujuan d...

Persetujuan dagangan Pasifik Julai ini

TOKYO – 24 Jun (Reuters) – Satu perjanjian yang luas mengenai perdagangan rim Pasifik boleh dicapai bulan depan, Menteri Ekonomi Jepun Akira Amari berkata hari ini, apabila Senat AS bergerak menuju satu undian pada memberikan Presiden Barack Obama kuasa rundingan “pantas”.

Jika undian memihak kepada Obama, ia akan memberinya kuasa untuk mencepatkan tawaran perdagangan melalui kongres, termasuk Rakan niaga Trans-Pasifik (TPP). Langkah pantas tersebut kemudian akan pergi kepad Rumah Putih untuk tandatangan Obama.

Amari memberitahu wartawan akan tiada halangan utama dalam penubuhan 12 negara TPP jika pihak Senat memberikan Obama kuasa promosi perdagangan (TPA).

“Apabila bil TPA digubal, akan tiada halangan besar,” kata Amari. “Ia adalah perlu untuk setiap negara untuk mempunyai keazaman untuk mencapai satu persetujuan dalam bulan Julai.”

Amari juga berkata apabila Obama menandatangani TPA, Jepun dan AS akan meneruskan perbincangan tentang perjanjian perdagangan dua hala, yang dilihat sebagai langkah penting ke arah persetujuan TPP.

ARTIKEL YANG SAMA