Persidangan W...

Persidangan WTO bincang isu-isu penting

ISTANBUL, 7 Okt (NNN) – Menteri Kabinet Setiausaha Luar Negeri Kenya Amina telah menyuarakan kebimbangan terhadap perbalahan mengenai isu-isu penting yang perlu ditangani oleh Pertubuhan Perdagangan Dunia masih berterusan apabila Persidangan Peringkat Menteri ke-10 yang diadakan di Nairobi pada bulan Disember.

Isu-isu baru muncul seperti e-perdagangan, teknologi maklumat dan pelaburan harus menjadi sebahagian daripada agenda untuk Persidangan Menteri-Menteri WTO ke-10 yang dijangka akan dihadiri lebih 7,000 peserta dari 162 negara anggota WTO, termasuk perwakilan, wakil-wakil masyarakat sivil dan media.

Berucap dalam mesyuarat Menteri-Menteri Perdagangan G7 tidak rasmi di Istanbul Selasa lalu, Amina melahirkan kebimbangan bahawa perbalahan masih berterusan mengenai isu-isu penting dan menekankan keperluan untuk merapatkan jurang pada waktu untuk Nairobi.

Beliau berkata, Kumpulan Tujuh (G7) negara-negara terkemuka yang maju diperlukan untuk memberikan bimbingan politik bagi mempercepatkan rundingan WTO di Geneva.