Pertambahan m...

Pertambahan minat pelaburan syarikat asing menguntungkan pasaran kerja Malaysia

KUALA LUMPUR, 29 Mac (Bernama) – Minat perniagaan asing yang semakin bertambah di Malaysia memberikan keuntungan kepada pasaran kerja tempatan.

“Peningkatan minat ini berpunca daripada keberkesanan kos yang lebih besar jika beroperasi di negara ini,” kata syarikat penyelesaian pekerjaan dalam talian antarabangsa, Monster.

Indeks Pekerjaan Monster yang terbaharu (MEI) bagi Malaysia menunjukkan pengambilan dalam talian di antara Februari 2015 dan Februari 2016 menurun sebanyak – 39 peratus.

Ini merupakan celupan sebanyak 11 peratus daripada -28 peratus penurunan dari tahun ke tahun yang didaftarkan pada bulan Januari.

Walaupun tiada satu sektor yang dipantau oleh Indeks tersebut mencatatkan pertumbuhan tahunan yang positif dalam Februari, sektor pengeluaran/pembuatan, automotif dan sokongan menyaksikan penurunan dari tahun ke tahun yang paling kurang iaitu -10 peratus.

“Penurunan harga minyak dan pertumbuhan perlahan ekonomi China terus memberi kesan buruk kepada pertumbuhan ekonomi Malaysia termasuk sentimen pengambilan pekerjaan.

ARTIKEL YANG SAMA