Pertembungan ...

Pertembungan tetangga tugas getir Pioli

FLORENCE, Itali, 18 Nov – Jurulatih Inter Milan yang baru Stefano Pioli bakal berdepan ujian getir dengan kebangkitan AC Milan yang berada dalam rentak panas ketika mereka memburu gelaran Serie A yang pertama sejak 2011, Ahad ini.

Inter yang dimiliki hartawan China memecat Frank de Boer selepas hanya 11 perlawanan, dan Pioli mempunyai tugasan sukar dalam apa yang dilihat sebagai persekitaran besar di stadium San Siro.

Bekas bos Lazio dilihat merombak barisan Inter bagi apa yang digelarnya perlawanan ‘penting’ ketika berusaha untuk bangkit daripada kedudukan tangga kesembilan sekarang dalam Serie A, 13 mata di belakang pendahulu Juventus.

“Ia adalah perlawanan penting kami. Milan melakukan dengan baik, tetapi kami berada dalam keyakinan,” kata Pioli.

Satu pilihan bagi Pioli adalah untuk mengguna pakai formasi 4-3-3 dengan penyerang Argentina Mauro Icardi, yang menjaringkan 10 gol dalam liga dalam 12 kemunculan, diiringi oleh Antonio Candreva dan Ever Baega dari Argentina.

Pioli berdepan tugas getir dalam memulihkan reputasi kelab Inter dengan menghadapi kebangkitan pasukan tetangga AC Milan dalam pertembungan Serie A, Ahad ini. – AP
Pioli berdepan tugas getir dalam memulihkan reputasi kelab Inter dengan menghadapi kebangkitan pasukan tetangga AC Milan dalam pertembungan Serie A, Ahad ini. – AP

“Ia adalah perlawanan penting bagi kami kerana kami perlu memenanginya,” kata Joao Mario dari Inter yang membantu Portugal menewaskan Perancis dalam perlawanan Euro 2016 Julai lalu.

“Jelas saya tidak dapat membandingkannya kepada persaingan akhir kami menentang Perancis pada Euro 2016, tetapi daripada keadaan, ia seperti perlawanan akhir utama dan kami mahu memenanginya untuk peminat.”

Sementara itu AC Milan berharap untuk mengetepikan kemarau jaringan Carlos Bacca dan kecederaan pemain pertahanan Alessandro Romagnoli dan meningkatkan cabaran gelaran mereka.

Juara Eropah tujuh kali itu akhirnya kembali kepada persaingan selepas beberapa tahun mengalami kesukaran walaupun penyerang Colombia, Bacca gagal menjaringkan gol dalam lima perlawanan liga lalu dan ketiadaan Romagnoli adalah satu kebimbangan utama.

Namun kekecewaan tidak menghalang Vincenzo Montella, pemain muda Rossoneri memberikan Juventus persaingan menarik. – AFP

ARTIKEL YANG SAMA