Pertempuran m...

Pertempuran maut berterusan di Congo

KINSHASA, 21 Sept – Beberapa orang mati pada hari kedua keganasan di Congo kelmarin, apabila tiga bangunan ibu pejabat pembangkang dibakar dalam pertempuran antara polis dan penentang Presiden Joseph Kabila.

Keganasan terbaru ini datang selepas insiden berdarah Isnin lalu di mana kumpulan pembangkang berkata, lebih 50 orang terbunuh dalam tunjuk perasaan menuntut peletakan jawatan Kabila itu.

Kerajaan meletakkan angka kematian dari hari pertama pertempuran adalah 17 – tiga anggota polis dan 14 “perompak”. Penunjuk perasaan menyerang beberapa pos-pos polis pada hari kedua kelmarin di tengah-tengah laporan kecurian.

Setiausaha kebangsaan bagi kumpulan utama pembangkang menyalahkan unit rejim “komando” atas pembakaran pejabat mereka selepas bangunan parti pemerintah dibakar Isnin lalu.

Bunyi tembakan kedengaran kelmarin berhampiran ibu pejabat UDPS itu. Sekurang-kurangnya dua mayat terbakar boleh dilihat di dalam bangunan yang terbakar itu. Dua yang lain telah dibakar hidup-hidup dan seorang lagi cedera. Seorang wanita berusia 40-an menangis dan berkata bahawa suaminya berada di sana apabila penyerang yang tidak dikenali menyerang bangunan tersebut. “Saya baru sahaja meletakkan badan suami saya di rumah mayat itu,” katanya kepada AFP. Dua parti pembangkang lain – Angkatan Kesatuan dan Perpaduan (FONUS) dan Pergerakan Progresif Lumumbist (MLP) – juga menyaksikan serangan membakar di pejabat mereka. – AFP