Pertemuan bin...

Pertemuan bincang pertumbuhan ekonomi

BEIJING/SHANGHAI, 26 Okt (Reuters) – Parti Komunis China membuka mesyuarat utama hari ini dalam memberi tumpuan kepada pembaharuan kewangan dan bagaimana untuk mengekalkan pertumbuhan sekitar tujuh peratus, malah lebih luas lagi dalam sektor ekonomi dan sosial bagi tempoh lima tahun akan datang.

Pusat Jawatankuasa, Badan Parti Pentadbiran Elit yang mempunyai lebih daripada 200 ahli, akan berhimpun sehingga Khamis ini untuk memuktamadkan 13 rancangan dalam tempoh lima tahun, satu pelan tindakan untuk pembangunan ekonomi dan sosial di antara 2016 dan 2020.

China mengurangkan kadar faedah untuk kali keenam dalam tempoh kurang daripada setahun pada Jumaat lalu. Dasar monetari telah berkurangan dalam ekonomi kedua terbesar dunia itu secara agresif sejak krisis kewangan 2008/09. pertumbuhan yang dilihat akan jatuh 25 tahun akan datang jika pertumbuhan ekonomi masih bergerak perlahan di bawah 7 peratus.

Ekonomi China mencatatkan pertumbuhan sebanyak 6.9 peratus pada suku Julai hingga September daripada setahun yang lalu, data minggu lepas menunjukkan.

Agensi berita rasmi Xinhua, dalam penghantaran ringkas, berkata mesyuarat itu secara rasmi dipanggil sidang pleno yang telah dibuka di Beijing. Ia tidak memberikan butiran lain.

Jin Zhongxia, Pengarah Eksekutif di Lembaga Tabung Kewangan Antarabangsa China memberitahu Shanghai Securities News bahawa China akan semakin bergantung pada pasaran antara bank untuk menetapkan kadar deposit bank dan kadar faedah.

ARTIKEL YANG SAMA