Pertemuan men...

Pertemuan menteri-menteri G20 Julai ini

BEIJING, 18 Feb (NNN) – Menteri-menteri Perdagangan Kumpulan 20 (G20) akan bertemu di Shanghai pada 9 dan 10 Julai 2016 untuk membincangkan cara-cara untuk meningkatkan perdagangan dan pelaburan kerjasama, kata rasmi Kementerian Perdagangan.

Mesyuarat itu akan diadakan lebih awal daripada Sidang Kemuncak G20 ketua-ketua negara dan negara-negara kerajaan, yang dijadualkan pada September 4 dan 5 di Hangzhou, ibu kota wilayah Zhejiang di timur China. China mengambil alih jawatan presiden G20 itu pada bulan Disember tahun lepas.

“Perdagangan global memainkan peranan yang lemah apabila enjin pertumbuhan ekonomi kehilangan wap. Oleh itu, ahli-ahli G20 harus mempunyai semangat yang kuat untuk mengukuhkan perdagangan dan pelaburan kerjasama,” kata Jurucakap Kementerian Perdagangan, Shen Danyang pada siding akhbar di sini Rabu lalu.

Perdagangan dan Pelaburan Kumpulan Kerja G20 telah ditubuhkan pada tahun ini berdasarkan cadangan daripada China. Mesyuarat menteri-menteri perdagangan dan kumpulan kerja itu akan membolehkan negara anggota G20 untuk mengadakan perbincangan yang mendalam mengenai topik-topik termasuk perdagangan dan mekanisme pelaburan, pengembangan perdagangan global dan pembangunan dalam sistem perdagangan yang pelbagai hala.

ARTIKEL YANG SAMA