Pertemuan PBB...

Pertemuan PBB bincang isu Aleppo

PERTUBUHAN BANGSA-BANGSA BERSATU, Amerika Syarikat, 25 Sept – Majlis Keselamatan PBB akan bertemu hari ini bagi membincangkan keganasan yang semakin meningkat di bandar raya kedua Syria, Aleppo, kata diplomat.

Mesyuarat yang akan dijadualkan pada 11:00 (1500 GMT) telah dipohon oleh Britain, Perancis dan Amerika Syarikat.

Ketegangan serangan udara itu merobohkan bangunan dan mengorbankan sekurang-kurangnya 45 orang awam di Aleppo kelmarin, dua hari selepas tentera Syria mengumumkan serangan untuk merebut kembali timur yang dikuasai pemberontak di bandar ini.

Setiausaha Agung PBB, Ban Ki-moon sebelum ini berkata beliau terkejut dengan peningkatan dalam pertempuran di Aleppo, dan memberi amaran bahawa penggunaan senjata canggih di bandar medan pertempuran itu boleh meningkatkan jenayah perang.

Perwakilan Kesatuan Eropah Tertinggi, Federica Mogherini, (kiri), Setiausaha Agung PBB, Ban Ki-moon, (dua kiri), Setiausaha Negara Amerika Syarikat John Kerry dan Menteri Luar Rusia Sergey Lavrov bergambar ramai sebelum menghadiri mesyuarat kuartet Timur Tenggah di ibu pejabat PBB, pada 23 September 2016. - AP
Perwakilan Kesatuan Eropah Tertinggi, Federica Mogherini, (kiri), Setiausaha Agung PBB, Ban Ki-moon, (dua kiri), Setiausaha Negara Amerika Syarikat John Kerry dan Menteri Luar Rusia Sergey Lavrov bergambar ramai sebelum menghadiri mesyuarat kuartet Timur Tenggah di ibu pejabat PBB, pada 23 September 2016. – AP

Ban dipetik sebagai melaporkan bahawa serangan udara itu melibatkan penggunaan senjata pembakar, letupan bom dan peluru dalam serangan yang dilancarkan oleh tentera Syria dua hari lepas untuk menawan semula bandar itu.

Beliau memberi amaran bahawa “penggunaan sistematik jenis senjata tersebut di kawasan yang berpenduduk padat itu boleh meningkatkan jenayah perang,” kata satu kenyataan daripada jurucakapnya.

Satu gencatan senjata selama seminggu yang dipersetujui di antara Amerika Syarikat dan Rusia berakhir pada Isnin dan usaha untuk memulihkan gencatan senjata telah menemui kegagalan. – AFP