Pertemuan Pyo...

Pertemuan Pyongyang, Seoul kurangkan ketegangan

SEOUL, 26 Nov (Reuters) – Pegawai-pegawai Korea Utara dan Korea Selatan hari ini berjumpa untuk rundingan bagi mengurangkan ketegangan selepas mereka mengakhiri kemelut bersenjata pada Ogos, cubaan terbaru mereka untuk menghidupkan kembali dialog yang terbantut selama lima tahun.

Rundingan pada gencatan senjata di perkampungan Panmunjom datang selepas kedua-dua belah menandatangani perjanjian di mana Pyongyang meluahkan kekesalan atas letupan-letupan periuk api berdekatan sempadan yang telah mencederakan dua tentera Korea Selatan.

Rundingan itu merupakan satu cubaan awal pada dialog di antara kedua-dua negara bersaing itu, di mana semua telah memutuskan hubungan sejak 2010, apabila kapal tentera laut Korea Selatan dimusnahkan oleh torpedo yang Seoul katakan dilancarkan oleh kapal selam Korea Utara. Bagaimanapun Pyongyang menafikan sebarang penglibatan.

Seoul seterusnya dijangka untuk cuba mendapatkan Pyongyang untuk persetujuan mengadakan pertemuan semula keluarga secara kerap, di mana terdapat lebih daripada 60,000 warga emas mencari sanak saudara mereka di Utara.