Pertikaian wi...

Pertikaian wilayah Peru, Chile

LIMA, 8 Nov (AFP) – Hubungan genting antara Chile dan Peru beransur pulih seketika, selepas Presiden Peru Ollanta Humala secara rasmi mengiktiraf sebuah daerah pentadbiran di kawasan sempadan yang dipertikaikan.

Kerajaan Chile segera menghantar nota bantahan ‘kuatnya’ ke Peru untuk menolak undang-undang disebabkan ia melibatkan ‘ketidakwajaran’ terhadap wilayah Chile.

Santiago berkata mesyuarat dua hala yang dirancang menteri kepada integrasi sosial yang telah ditetapkan untuk mengambil tempat pada bulan Disember ini telah dibatalkan.

Humala berkata langkah itu bertujuan untuk merangsang pembangunan di kawasan La Yarada-Los Palos yang menjadi pertikaian di sempadan dengan Chile dan memperbaiki keadaan kehidupan penduduknya.

Selain itu, beliau berkata ia akan membolehkan mereka untuk memilih wakil mereka sendiri dan mewujudkan syarat-syarat bagi mereka untuk mengambil bahagian dalam keputusan yang melibatkan masa depan mereka.

Tindakan itu juga menegaskan kedaulatan Peru adalah lebih empat hektar (10 ekar) tanah di dalam daerah yang juga dituntut Chile.

Tuntutan wilayah ini berlaku selepas peperangan di antara kedua buah negara tersebut semasa abad ke-19 di rantau Pasifik.

Kontroversi semasa telah muncul kurang daripada dua tahun selepas kedua-dua negara telah mengemukakan untuk menyelesaikan pertikaian sempadan terbesar mereka.

ARTIKEL YANG SAMA