Pertumbuhan d...

Pertumbuhan dijangka lemah

JAKARTA, 1 Sept (Reuters) – Pertumbuhan ekonomi global sepertinya akan menjadi lemah daripada yang dijangkakan awal, kata ketua Tabung Kewangan Antarabangsa hari ini, mungkin disebabkan pemulihan perlahan dalam ekonomi-ekonomi maju dan semakin perlahan dalam negara-negara berkembang.

Pengarah Urusan IMF, Christine Lagarde juga memberi amaran ekonomi-ekonomi berkembang seperti Indonesia untuk ‘sentiasa berjaga-jaga dengan limpahan’ daripada kelembapan ekonomi China, memperkukuhkan keadaan kewangan global, dan prospek kenaikan kadar faedah Amerika Syarikat (AS).

“Secara keseluruhannya, kami menjangkakan pertumbuhan global untuk kekal sederhana dan sepertinya lemah daripada yang kami duga pada Julai lalu,” Lagarde memberitahu para pelajar universiti semasa permulaan lawatan dua harinya ke bandar Indonesia.

IMF pada Julai meramalkan pertumbuhan global pada 3.3 peratus tahun ini, menurun sedikit daripada tahun lalu iaitu 3.4 peratus.

Christine Lagarde semasa berucap di Universiti Indonesia di Jakarta pada 1 September. – Reuters
Christine Lagarde semasa berucap di Universiti Indonesia di Jakarta pada 1 September. – Reuters

Lagarde mengatakan ekonomi China sedang perlahan, walaupun tidak tepat atau tidak diduga, ketika ia sedang melaraskan dengan model pertumbuhan baru.

“Peralihan yang akan menjadi ekonomi berdasarkan pasaran dan merungkai risiko yang dibina dalam beberapa tahun kebelakangan adalah kompleks dan boleh dikatakan berlekak-lekuk,” ujarnya.

“Itu mengatakan, pihak berkuasa memiliki alat dasar dan penampan kewangan untuk menguruskan peralihan ini.”

Lagarde, yang mengunjungi Indonesia buat pertama kali dalam masa tiga tahun, mengatakan ekonomi terbesar Asia Tenggara mempunyai ‘alat betul untuk bertindak betul’ kepada ketidakstabilan ekonomi global.

ARTIKEL YANG SAMA