Pertumbuhan e...

Pertumbuhan ekonomi NZ merosot

WELLINGTON, 18 Jun (AFP) – Pertumbuhan ekonomi New Zealand merosot kepada tahap rendah dua tahun pada suku Januari-Mac, data rasmi menunjukkan hari ini, dengan penganalisis mengingatkan keadaan lebih teruk bakal berlaku tatkala harga komoditi merosot.

Keluaran dalam negara kasar (KDNK) adalah 0.2 peratus dalam tiga bulan sehingga 31 Mac – merosot berdasarkan jangkaan pasaran sebanyak 0.6 peratus – sementara pertumbuhan tahunan adalah 3.2 peratus, kata Statistik New Zealand (SNZ).

Ahli ekonomi berkata angka tersebut bermakna bank pusat akan meneruskan kadar pemotongan yang dilancarkan pada awal bulan ini, yang merupakan yang pertama sejak 2011.

Angka suku itu adalah yang paling rendah sejak awal 2013, mencerminkan kemerosotan 2.9 peratus dalam industri utama.

“Minyak dan gas adalah faktor besar dalam mengurangkan pertumbuhan KDNK pada suku ini,” kata pengurus akaun SNZ Gary Dunnet.

“Terdapatnya kurang pengeluaran dan usaha mencari gali tatkala harga antarabangsa merosot dan terdapatnya pengeluaran susu yang kurang dalam satu suku yang menghadapi kemarau dan harga tenusu yang lebih rendah.”

Kemerosotan pertumbuhan sebahagiannya dihapus oleh pertambahan 6.1 peratus dalam perniagaan runcit dan penginapan, didorong oleh anjuran bersama Piala Dunia Kriket oleh New Zealand dan Australia.

Namun ahli ekonomi senior Capital Economics di Asia Daniel Martin berkata sektor tenusu adalah kunci kepada prospek jangka panjang New Zealand, yang tidak nampak cerah selepas kemelesetan sebanyak 50 peratus dalam harga sejak tahun lalu.

ARTIKEL YANG SAMA