Pertumbuhan l...

Pertumbuhan lemah, Asia dijangka terkesan kemelesetan

HONG KONG, 22 Sept (AFP) – Pertumbuhan yang lebih lemah di China pada tahun ini dijangka mengakibatkan kemelesetan di seluruh Asia, kata Bank Pembangunan Asia (ADB) hari ini tatkala ia menjadi badan utama terbaru yang mengubah ramalannya untuk ekonomi nombor dua dunia.

Ia juga mengingatkan bank pusat supaya bersedia untuk kenaikan kadar faedah daripada Simpanan Persekutuan, dengan banyak negara telahpun melihat aliran keluar modal ketika peniaga mencari pelaburan AS yang lebih selamat.

Laporan keluar ketika pasaran dibelenggu keadaan tidak stabil didorong oleh kebimbangan mengenai ekonomi China – dan pengurusan pemimpin – selepas penurunan nilai mata wang yuan yang mengejutkan pada bulan lalu.

“Kombinasi prospek sederhana di China dan India, bersama pemulihan tertangguh negara maju, menjejas ramalan kami untuk rantau pada keseluruhannya,” kata Ketua Ahli Ekonomi ADB Shang-Jin Wei, yang membentangkan laporan di Kelab Wartawan Asing di Hong Kong.

Dalam satu pengemaskinian mengenai Prospek Pembangunan Asia yang dikeluarkan pada Mac, Bank berkata pertumbuhan di rantau akan mencecah 5.8 peratus pada tahun ini dan 6.0 peratus pada 2016. Ramalan Mac adalah 6.3 peratus untuk kedua-dua tahun.

Inflasi di rantau membangun Asia diramalkan merosot seterusnya, sebahagiannya disebabkan harga komoditi global yang lebih rendah.

Wei berkata prospek keseluruhan untuk rantau “masih positif” tetapi terjejas oleh kebalikan aliran modal dan harga komoditi lemah untuk pengeksport, sebahagiannya dikaitkan dengan kemelesetan China.

ARTIKEL YANG SAMA