Pertumbuhan p...

Pertumbuhan perniagaan Zon Euro stabil

LONDON, 23 Ogos – Aktiviti perniagaan di seluruh zon 19 negara euro berkembang pada kadar yang stabil tetapi lemah pada bulan Ogos tatkala rantau ini terus menunjukkan sedikit kebimbangan tentang kesan pengeluaran British dari Kesatuan Eropah.

Aktiviti dalam sektor perkhidmatan dan pembuatan di zon euro, indeks pengurus pembelian meningkat sedikit dalam tempoh tujuh bulan kebelakangan kepada 53.3 mata daripada 53.2 pada bulan Julai.

Indeks itu yang diterbitkan semalam oleh IHS Markit adalah pada skala 100 mata, dengan memisahkan penguncupan tanda 50 daripada pertumbuhan dalam aktiviti.

Hasilnya pertumbuhan kukuh dilihat pada bulan Julai dan mengesahkan bahawa perniagaan di zon euro tidak terlalu bimbang tentang keputusan Britain untuk meninggalkan EU, meluaskan blok dagangan 27 negara yang termasuk zon euro.

Britain masih belum mencetuskan klausa yang akan memulakan rundingan mengenai terma negara keluar dari EU. Ia boleh mengambil masa beberapa bulan untuk negara menggunakan fasal itu dan apabila ia berlaku, ia akan melibatkan rundingan tahunan.

Pergerakan perniagaan di seluruh zon 19 negara euro berkembang pada kadar yang stabil tetapi lemah pada bulan Ogos berikutan dengan kebimbangan British yang keluar dari Kesatuan Eropah. – AFP
Pergerakan perniagaan di seluruh zon 19 negara euro berkembang pada kadar yang stabil tetapi lemah pada bulan Ogos berikutan dengan kebimbangan British yang keluar dari Kesatuan Eropah. – AFP

Angka keseluruhan dalam tinjauan ini menunjukkan ekonomi zon euro meningkat pada kadar suku ke suku sebanyak 0.3 peratus pada suku ketiga, kata penulis.

“Zon euro kekal pada landasan pertumbuhan yang stabil pada suku ketiga, dengan tiada tanda-tanda pemulihan yang sedang tergelincir oleh ketidaktentuan ‘Brexit’,” kata Chris Williamson, ketua ekonomi perniagaan di IHS Markit.

Butir-butir mengenai kaji selidik itu, yang berdasarkan kepada sambutan eksekutif daripada kira-kira 5,000 syarikat, namun menunjukkan beberapa kelemahan.

Jangkaan pertumbuhan masa depan lemah. Manakala aktiviti perkhidmatan adalah pada paras tertinggi tiga bulan, pembuatan adalah menurun dalam tiga bulan kebelakangan disebabkan penurunan dalam pesanan baru. – AFP

ARTIKEL YANG SAMA