Peru mengundi...

Peru mengundi anak Fujumori

LIMA, 10 April (AFP)– Peru mengundi hari ini sama ada Keiko Fujimori, anak perempuan bekas Presiden yang dipenjarakan atas pembunuhan beramai-ramai, akan menjadi ketua wanita pertama mereka dalam pilihan raya yang dicemari dengan dakwaan pembelian undi dan serangan gerila yang membunuh empat jiwa.

Separuh daripada calon telah dikecualikan daripada pilihan raya di bawah undang-undang pilihan raya baru sukar yang menyaksikan Fujimori dan calon utama lain-lain yang dituduh memikat pengundi dengan pemberian hadiah.

Anak perempuan bekas pemimpin Alberto Fujimori berusia 40 tahun terselamat daripada caj dan berkemungkinan memenangi kira-kira satu pertiga daripada undi, menurut tiga pungutan pendapat yang disiarkan Jumaat lalu.

Berada di tempat kedua adalah pesaingnya bekas Perdana Menteri dan pengurus bank Wall Street Pedro Pablo Kuczynski, 77, dan ahli parlimen sayap kiri Veronika Mendoza, 35.

Keiko Fujimori semasa penutupan perhimpunan kempennya di Lima pada Khamis lalu. – AFP
Keiko Fujimori semasa penutupan perhimpunan kempennya di Lima pada Khamis lalu. – AFP

Sembilan calon lain telah dikecualikan oleh sebab penyelewengan atau digugurkan kerana kekurangan sokongan. Pemimpin Pertubuhan Negara-negara Amerika, Luis Almagro, berkata reformasi pilihan raya Januari itu membolehkan calon-calon dari risiko pengecualian kepada ‘pilihan raya semi-demokratik.’

Waktu gelap Alberto Fujimori dalam pemerintahannya dari tahun 1990-2000 telah memberi banyak ingatan kepada warga Peru, tetapi itu tidak menghalang anaknya daripada mendapat kutipan yang semakin meningkat dalam pilihan raya dalam parti Popular Force beliau.

Fujimoris adalah antara beribu-ribu keluarga berketurunan Jepun yang berhijrah ke Peru untuk mencari masa depan ekonomi yang lebih baik. Alberto Fujimori, kini 77, berada dalam penjara kerana jenayah terhadap kemanusiaan. Mahkamah berpendapat dia bertanggungjawab untuk pembunuhan beramai-ramai sebanyak 25 orang yang beliau sifatkan sebagai pengganas pada tahun 1991 dan 1992.