Perubahan ikl...

Perubahan iklim memaksa spesies berpindah

SYDNEY, 11 Feb – Suhu-suhu pemanasan menyebabkan kira-kira separuh tumbuhan-tumbuhan dunia dan binatang untuk berpindah tempat, dalam satu pendengaran persidangan antarabangsa di Australia hari ini, dengan setiap jenis utama spesies terjejas.

Camille Parmesan, seorang pakar dari Universiti Plymouth Britain dalam bidang bagaimana iklim boleh mengubah impak hidupan liar, berkata data daripada ribuan spesies mendapati kebanyakan telah berpindah ke kutub atau ke atas gunung sejak seabad yang lalu.

“Jejak global terhadap hidupan ialah bukti dalam ratusan kajian saintifik,” Parmesan ketika berkata ketika persidangan Spesies bergerak, yang memfokuskan bagaimana spesies bertindak balas terhadap perubahan iklim.

“Sementara kira-kira separuh dari semua spesies yang dikaji telah mengubah pengagihan mereka dalam tindak balas terhadap perubahan iklim baru-baru ini, kita mula melihat impak negatif bagi spesies-spesies paling lemah.”

Perubahan-perubahan lain telah diperhatikan seperti tumbuhan berbunga lebih awal atau perpindahan burung-burung tiba lebih awal dalam tahun dari tahun sebelumnya, tambahnya.

Spesies rama-rama yang juga berpindah-randah ke kawasan tertentu ketika perubahan iklim. – Reuters
Spesies rama-rama yang juga berpindah-randah ke kawasan tertentu ketika perubahan iklim. – Reuters

Parmesan berkata kawasan-kawasan yang paling berisiko termasuk sistem-sistem sensitif seperti rantau-rantau kutub yang bergantung pada ais laut dan hutan-hutan pergunungan.

“Mendapatkan semula spesies-spesies terancam ini di bawah perubahan iklim mungkin tidak selalu menjadi mungkin,” beliau memberi amaran.

Parmesan berkata kajian-kajian menunjukkan kira-kira separuh spesies telah pindah ke banjaran arah kutub dan ke atas sementara kira-kira dua pertiga spesies dalam kajian telah beralih ke arah pembiakan musim bunga yang lebih awal, berhijrah atau mekar.

Setiap kumpulan utama telah terjejas termasuk pokok-pokok, herba-herba, rama-rama, burung, mamalia, haiwan amfibia, batu karang, haiwan Invertebrata dan ikan. – AFP