Perubahan kom...

Perubahan kompleks pada tahun pemilihan Taiwan

BEIJING, 31 Dis (Reuters) – Pegawai kanan China yang bertanggungjawab terhadap hubungan dengan Taiwan mengingatkan hari ini mengenai ‘perubahan kompleks’ dalam hubungan dengan pulau, yang mungkin mengembalikan kuasa pembangkang dalam pengundian pada pertengahan Januari.

Tentera Nasionalis melarikan diri ke Taiwan setelah tewas dalam perang saudara China dengan Komunis pada 1949. Beijing tidak pernah menolak akan menggunakan kekerasan untuk mengawal wilayah yang dianggap wilayah memberontak.

Pembangkang Taiwan Parti Demokratik Progresif dijangka memenangi pilihan raya presiden pada Januari. China berkata ia tidak akan menyokong kemerdekaan Taiwan.

Zhang Zhijun, ketua Pejabat Hal Ehwal Taiwan China, berkata dalam ucapan tahun barunya kepada rakyat Taiwan bahawa 2016 akan ditandai oleh ‘perubahan kompleks di seluruh Selat Taiwan dan cabaran baru dalam hubungan antara Selat.’

‘Saya berharap hubungan di Selat Taiwan akan terus mengekal trend pembangunan aman mereka dan keputusannya tidak akan dilupai memandangkan mereka telah dicapai,’ kata Zhang dalam satu kenyataan di laman web pejabat.

Penduduk di kedua-dua kawasan Selat Taiwan mesti berjaga-jaga untuk ‘menentang mana-mana percubaan pemisah pro-kemerdekaan untuk memisah Taiwan daripada China dan mensabotaj keamanan dan kestabilan,’ tambah beliau.

‘Apabila ia membabitkan isu penting melindungi kedaulatan negara dan integriti wilayah, semangat kami adalah kukuh seperti batu,’ kata Zhang.