Peruntukan AS...

Peruntukan AS$1.5b bagi bantu Sri Lanka

COLOMBO, 6 Jun – Tabung Kewangan Antarabangsa (IMF) pada Sabtu lalu mengeluarkan tranche jaminan keluar pertama berjumlah AS$1.5 bilion untuk Sri Lanka, yang berpulih selepas perbelanjaan kerajaan dan menghadapi imbangan krisis bayaran.

Tabung Mata Wang Antarabangsa berkata kelulusan formal pinjaman 36-bulan di bawah Kemudahan Dana Lanjutan (EFF) juga akan membantu Sri Lanka memperoleh AS$650 juta tambahan dalam pinjaman berbilang pihak dan dua hala lain.

Pentadbiran Presiden Maithripala Sirisena berusaha mendapatkan jaminan keluar IMF dengan serta merta selepas menerajui tampuk pemerintahan pada Januari tahun lalu, tetapi tabung menolak permintaan tersebut, berkata rizab negara berada pada tahap yang baik pada masa itu.

Bagaimanapun, kerajaan menghadapi imbangan krisis bayaran selepas ia melaksanakan janji gaji sektor awam yang lebih tinggi dan harga minyak dan utiliti yang lebih rendah ketika pilihan raya.

Bayaran ansuran pertama sebanyak AS$168 juta daripada AS$1.5 bilion akan dilakukan dengan serta merta, kata IMF.

Sirisena (kiri) ketika menghadiri mesyuarat di Nagoya, tengah Jepun, Sabtu, lalu. Sirisena berusaha untuk mendapatkan jaminan keluar IMF dengan serta merta selepas menerajui tampuk pemerintahan pada Januari tahun lalu. – AFP
Sirisena (kiri) ketika menghadiri mesyuarat di Nagoya, tengah Jepun, Sabtu, lalu. Sirisena berusaha untuk mendapatkan jaminan keluar IMF dengan serta merta selepas menerajui tampuk pemerintahan pada Januari tahun lalu. – AFP

Ia mendapati ekonomi Sri Lanka mulai menunjukkan tanda-tanda ketegangan daripada persekitaran luar yang semakin sukar dan berkata Colombo mesti menambah kutipan cukai dan memastikan kestabilan kadar tukaran.

“Keadaan luar yang lebih sukar ekoran pengimbangan semula China dan pelancaran dasar mata yang tidak mengikut kelaziman bukan di luar pengalaman lampau Sri Lanka.

“Bagaimanapun, limpahan dibesar-besarkan oleh ketidakseimbangan domestik, seperti yang terbukti oleh ketidakstabilan yang lebih tinggi ketika dua pilihan raya pada 2015,” kata IMF merujuk kepada kenaikan gaji oleh kerajaan dan penurunan harga sebagai sebahagian daripada janji pilihan raya.

IMF berkata jaminan keluar juga menyediakan pembaharuan.

“Agenda ekonomi kerajaan baru, disokong oleh EFF, memberikan peluang penting untuk menetap semula dasar makroekonomi, menyelesaikan kelemahan utama, menambah rizab dan menyokong kestabilan dan ketahanan,” kata IMF. – AFP

ARTIKEL YANG SAMA