Perusahaan Gu...

Perusahaan Guangdong cari pembangunan lestari

NEW YORK, 10 Okt – Acara pelancaran baru-baru ini mengenai Laporan berhubung Pembangunan Mapan bagi Perusahaan China di Seberang Laut 2015 dimulakan di Ibu Pejabat Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu di New York, yang dihoskan oleh Program Pembangunan Bangsa-bangsa Bersatu, Pusat Penyelidikan dalam Penyeliaan Aset dan Suruhanjaya Pentadbiran yang dimiliki Negeri bagi Majlis Negeri (SASAC) dan Akademi China bagi Perdagangan Antarabangsa dan Kerjasama Ekonomi (CAITEC).

Shen Haixiong, Ketua bagi Jabatan Publisiti Wilayah Guangdong dan Pengerusi Persatuan Budaya Antarabangsa Guangdong, turut serta dan menyampaikan ucap utamanya.

Shen menyatakan bahawa laporan itu adalah selaras dengan visi pembangunan yang “China berhasrat untuk bekerjasama dengan semua pihak bagi membina sebuah ekonomi dunia yang inovatif, terbuka dan saling berkaitan, untuk mencapai pertumbuhan yang mantap, mapan, seimbang dan inklusif”.

Beliau berkata, perusahaan-perusahaan Guangdong berada dalam tempoh peluang-peluang strategik ketika bergerak di peringkat global. Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, sebilangan besar perusahaan Guangdong telah berjaya mengambil bahagian dalam pelaburan antarabangsa, yang telah mencapai keputusan yang menguntungkan kesemua pihak dengan negara-negara yang menjadi tuan rumah dan memperolehi reputasi yang baik.

Perangkaan dalam laporan itu menunjukkan bahawa perusahaan China di luar negara telah membayar cukai sebanyak AS$31.19 bilion kepada negara-negara tuan rumah pada tahun 2015, iaitu peningkatan sebanyak 62.9 peratus berbanding pada tahun sebelumnya. Mereka telah menggaji lebih 1.2 juta pekerja asing, yang telah bertambah 392,000 orang berbanding pada akhir tahun lepas.

Perusahaan-perusahaan Guangdong yang diwakili oleh HUAWEI, Tencent telah diintegrasikan ke dalam pembangunan wilayah di seluruh pelosok dunia dengan idea-idea “keterbukaan, kerjasama dan menang-menang”. Shen berkata, Guangdong telah menekankan peri pentingnya kepada komunikasi maklumat dan hubungan berkaitan budaya dengan dunia. Ia memaksimumkan kebanyakan kelebihan kita sebagai sebuah wilayah media dan Internet yang hebat untuk memberikan sokongan yang kuat bagi perusahaan dan rakyat untuk bergerak ke peringkat global dan mencapai pembangunan mapan di luar negara.

Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, dengan pengukuhan berita dan komunikasi budaya sebagai pautan dan untuk meningkatkan keupayaan komunikasi antarabangsa dan bekerja untuk Inisiatif Belt and Road sebagai tumpuannya, Guangdong telah bersedia untuk memajukan kaedah komunikasi antarabangsa dan mengembangkan saluran komunikasi, menarik penonton yang besar di dalam negeri dan di luar negara.

Wilayah itu juga mewujudkan suasana global yang sangat baik untuk menggalakkan perbincangan, pembinaan dan perkongsian bersama. – Bernama

ARTIKEL YANG SAMA