Pesawat Chile...

Pesawat Chile tersasar di landasan

WELLINGTON, 28 Mac (dpa) – Sebuah pesawat udara penumpang Chile yang membawa hampir 200 orang penumpang tersasar daripada landasan ketika hendak berlepas di New Zealand, yang merosakkan lampu-lampu di landasan dan meletupkan dua dari tayarnya, menurut laporan tentang kejadian itu.

Juruterbang-juruterbang pesawat udara LAN Chile tidak pernah melaporkan tentang kejadian itu, yang berlaku pada 18 Mei 2013, kepada kawalan lalu lintas.

Ketika pesawat udara itu bersiap sedia untuk berlepas di Auckland, juruterbang ‘memusing pesawat udara jelas untuk sebaris dengan apa yang disangkanya adalah lampu garis tengah landasan, tetapi yang sebenarnya lampu hujung landasan sebelah kanan, dan menggunakan kemaraan perlepasan,” menurut Suruhanjaya Penyiasatan Kemalangan Pengangkutan New Zealand (TAIC).

Ketika bergerak ke arah kelajuan perlepasan, dia menyedari kesalahan itu dan tiba-tiba membelok kembali pesawat udara ke tengah landasan, yang memusnahkan tujuh lampu landasan dan menyebarkan serpihan dalam kejadian itu, yang mengakibatkan landasan ditutup selama 20 minit sementara serpihan-serpihan dibersihkan.

“Pada beberapa tahap ketika para juruterbang melakukan pemeriksaan di saat-saat akhir kapten telah menyedari tentang dengan tepat di nama pesawat udaranya dalam kaitan garisan tengah landasan kereta api,” menurut laporan yang dikeluarkan minggu lalu.

Kedudukan lampu pada landasan telah menyumbang kepada kejadian itu dengan mengakibatkan potensi ilusi,” menurut laporan itu lagi.

“Ekoran kajian yang kami tambah beberapa tanda cat di kapal terbang pada jalan lapangan terbang kami untuk memimpin pesawat udara ke landasan,” jurucakap wanita bagi lapangan terbang Auckland memberitahu New Zealand Herald hari ini.