Pesawat Israe...

Pesawat Israel serang Gaza

BAITULMAQDIS, 5 Okt (AFP) – Israel telah melakukan serangan udara ke atas Semenanjung Gaza pada awal Isnin sebagai tindak balas kepada serangan roket Palestin dari wilayah itu, menurut satu kenyataan tentera.

“Pesawat Tentera Udara Israel telah menyasarkan kawasan pengganas Hamas di utara Semenanjung Gaza,” katanya.

Roket yang ditembak ke selatan Israel lewat semalam itu melanda kawasan yang terbuka, kata tentera. Tiada kemalangan jiwa dilaporkan oleh mana pihak-pihak tentera. Setakat tahun ini 16 roket telah dilancarkan ke Israel dari Gaza.

Pada 30 September, pesawat pejuang Israel menyerang empat kem latihan sayap bersenjata Hamas, Ezzedine Al-Qassam, sebagai tindak balas kepada sebuah roket yang dilancarkan dari wilayah Palestin yang telah dipintas oleh Dom Besi, sistem pertahanan udara Israel.

Kem-kem kosong pada masa itu dan tiada siapa yang cedera. Militan Salafi mendakwa kaitan dengan kumpulan Negara Islam (IS) berkata mereka berada di sebalik serangan roket dari Gaza baru-baru ini, tetapi Israel mendakwa Hamas bertanggungjawab terhadap semua insiden tersebut.

Hamas merupakn gerakan Islam yang menyokong di Gaza dan telah berjuang dalam tiga peperangan dengan Israel sejak 2008, termasuk konflik paling teruk musim panas lalu yang menyebabkan 2,200 rakyat Palestin terkorban dan lebih 100,000 kehilangan tempat tinggal.