Pesawat perang Israel serang sasaran di Syria

BAITULMUQADDIS, 17 Mac – Pesawat perang Israel menyerang beberapa sasaran di Syria awal hari ini, mencetuskan tindak balas pelancaran peluru berpandu, dalam insiden serius antara dua buah negara sejak perang saudara Syria bermula enam tahun lalu.

Tentera Syria berkata ia telah menembak jatuh sebuah pesawat Israel dan menembak yang lain ketika mereka menjalankan serangan sebelum subuh berhampiran bandar gurun terkenal Palmyra yang ia tawan semula dari kumpulan jihad bulan ini.

“Pertahanan udara kami menyerang mereka dan menembak salah satu pesawat perang di wilayah yang diduduki, menembak sebuah lagi serta memaksa yang lain untuk lari,” kata askar dalam satu kenyataan yang dibawa oleh agensi berita kerajaan SANA.

Askar Israel menafikan mana-mana pesawat telah ditembak dan kerajaan Syria telah membuat dakwaan tidak berasas serupa pada masa lalu.

“Pesawat udara kami jelasnya tidak terjejas,” kata jurucakap tentera, Peter Lerner.

Gambar yang diambil pada 29 Disember 2016 menunjukkan Pesawat Tentera Udara Israel F-15. – AP
Gambar yang diambil pada 29 Disember 2016 menunjukkan Pesawat Tentera Udara Israel F-15. – AP

Pasukan udara Israel pada awalnya berkata yang ia telah melancarkan beberapa serangan ke atas Syria semalam, namun tiada peluru berpandu dari darat ke permukaan telah ditembakkan oleh pasukan Syria dalam bertindak balas yang menyerang pesawat udara Israel.

Ia adalah pengesahan luar biasa daripada serangan udara kerajaan Yahudi di dalam Syria.

“Semalam….pesawat udara telah menyasarkan beberapa sasaran di Syria,” menurut kenyataan askar Israel.

“Beberapa peluru berpandu anti pesawat udara telah dilancarkan dari Syria berikutan misi dan sistem pertahanan udara memintas salah satu peluru berpandu.”

Tiada peluru berpandu yang ditembakkan dari Syria telah mengenai sasarannya, tambah askar itu lagi.

Satu peluru berpandu telah dipintas oleh sistem pertahanan udara Arrow Israel di utara Baitulmuqaddis, lapor media Israel. – AFP