Pesawat solar...

Pesawat solar berlepas dari Sepanyol

SEVILLE, Sepanyol, 11 Julai – Solar Impulse 2 meninggalkan selatan Sepanyol hari ini dalam perjalanannya ke Mesir bagi pusingan kedua yang terakhir dalam perjalanan mengelilingi dunia menggunakan pesawat berkuasa solar.

Pesawat udara eksperimen itu berlepas dari Seville pada jam 6:20 pagi (0420 GMT) bagi penerbangan yang seharusnya berakhir kira-kira 50 jam dan akan melintasi Laut Mediterranean.

Andre Borscheberg warga Switzerland sedang mengawal perjalanan itu yang akan melintasi menerusi Algeria, Tunisia, Itali, Malte, dan ruang udara Greece. Solar Impulse itu dijangka mendarat di Kaherah pada Rabu.

Pesawat itu, yang lebih ringan daripada sebuah kereta namun mempunyai panjang sayap sebuah Boeing 747, akan ditetapkan ke Abu Dhabi bagi pusingan akhir perjalanannya.

Andre Borschberg melambai sebelum berlepas menaiki pesawat Solar Impulse 2 berkuasa solar di lapan-gan terbang Sevilla pada 11 Julai. - AFP
Andre Borschberg melambai sebelum berlepas menaiki pesawat Solar Impulse 2 berkuasa solar di lapan-gan terbang Sevilla pada 11 Julai. – AFP

Ia berlepas dari bandar Emiriah Arab Bersatu pada 9 Mac, dengan tujuan untuk mempromosi tenaga diperbaharui dan bersih.

Solar Impulse telah diterbangkan sekitar 35,400km mengelilingi dunia setakat ini secara berperingkat, dengan Borschberg dan rakan sejawatan Switzerlandnya, Bertrand Piccard bergilir-gilir mengawal pesawat udara berkerusi tunggal itu.

Applause rosak pada 23 Jun apabila pesawat itu mendarat di Seville selepas juruterbangnya, Piccard, membuat penyeberangan rentas Atlantik yang pertama secara solo menggunakan pesawat berkuasa solar. – AFP