Pesawat solar...

Pesawat solar mendarat di Arizona

SAN FRANCISCO, 3 Mei (AFP) – Solar Impulse 2, pesawat udara eksperimen kuasa suria, mendarat di Phoenix, Arizona lewat semalam, menyelesaikan pusingan terbaru penerbangannya mengelilingi dunia untuk menarik perhatian kepada teknologi tenaga bersih.

juruterbang Andre Borschberg mendaratkan pesawat panjang ringan itu di Lapangan Terbang Phoenix Goodyear pada pukul 8:55 malam selepas penerbangan selama 15 jam, 52 minit dari lapangan terbang Moffet, tenggara San Francisco.

“Saya berjaya ke #Phoenix, penerbangan yang mengagumkan di Gurun Mojave untuk mempromosikan #masa depan adalah bersih,” Borschberg berkata di Twitter.

Pesawat udara itu berada di California selama seminggu sejak menyeberangi Pasifik dalam penerbangan kira-kira 60 jam untuk mendarat di Gunung View.Borschberg, yang memandu secara bergilir-gilir dalam penerbangan solo yang panjang dengan rakan sepasukannya, Bertrand Piccard, seorang pengembara dari Swiss, akan memandu Solar Impulse di seluruh AS dan ke New York. Piccard memandu pesawat itu dari Hawaii ke California.

Pengembara berusia 63 tahun itu berlepas pada pukul 5 pagi untuk mengambil peluang dari cuaca cerah bagi pelayaran sejauh 1,203 kilometer tinggi di ruang udara Gunung View.

Pesawat Solar Impulse 2 kini mendarat di Phoenix, Arizona. - AP
Pesawat Solar Impulse 2 kini mendarat di Phoenix, Arizona. – AP

“Matahari terbit di ufuk. Merasa selesa terbang mengelilingi dunia dengan #Si2 lagi,” Borschberg menyatakan di Twitter selepas berlepas.

Ini adalah pusingan ke 10 dari 13 pusingan yang telah bermula tahun lalu di Emiriah Arab Bersatu.

“Ketika matahari semakin tinggi, simpanan tenaga #Si2 akan mula diisi, dengan teknologi bersihnya.” Borschberg menulis di Twitter.

Pesawat udara berkuasa suria itu, yang menyimpan tenaga dalam bateri apabila matahari tidak bersinar, akan membuat beberapa perhentian di seluruh AS, meskipun pasukan itu masih meneliti kemungkinan destinasi.

Nasib baik ada hangar bergerak yang boleh kembung, yang boleh dikemas cepat dan dibawa, Solar Impulse 2 boleh dilindungi di pelbagai lokasi yang sesuai.

Pesawat udara ini akan membuat perhentian terakhir AS di New York sebelum penerbangan rentas Atlantik ke Eropah. Dari situ, juruterbang-juruterbang merancang kembali ke tempat perlepasannya di Abu Dhabi.

ARTIKEL YANG SAMA