Pesta Kesusas...

Pesta Kesusasteraan Indonesia dibatalkan

DENPASAR, Indonesia, 25 Okt (AFP) – Satu pesta kesusasteraan besar di Indonesia terpaksa membatalkan acara yang berkaitan dengan penyingkiran anti-komunis tahun 1960, kata persatuan hari ini, selepas pihak berkuasa mengugut akan membatalkan permit operasinya.

Lima program, termasuk perbincangan panel, pelancaran buku dan tayangan filem dibatalkan daripada Pesta Pembaca dan Penulis Ubud tahunan, yang akan bermula pada Rabu di pulau peranginan Bali, beritahu jurucakap pesta Hanna Nabila kepada AFP.

Satu kenyataan di laman web pesta berkata pembatalan diadakan “selepas pemeriksaan meningkat daripada pihak berkuasa tempatan” dan penganjur telah terbabit dalam “rundingan meluas.”

“Pesta dinasihatkan sekiranya sesi tertentu diteruskan, ia akan menghadapi risiko pembatalan seluruh Pesta,” kata kenyataan.

Bulan ini menandakan 50 tahun berlakunya pembunuhan paling teruk abad ke-20.

Sekurang-kurangnya 500,000 orang terbunuh dalam pembunuhan di seluruh gugusan kepulauan yang bermula selepas Jeneral Suharto menumpaskan satu rampasan kuasa pada 1 Oktober 1965 yang dipersalahkan oleh pihak berkuasa ke atas komunis.

Anggota keselamatan menyokong kumpulan tempatan dalam menjalankan pembunuhan dalam tempoh beberapa bulan, dengan ramai yang disyaki mempunyai hubungan dengan parti komunis Indonesia dibunuh, dan beratus ribu yang lain dipenjarakan, ada di antaranya bertahun-tahun lamanya.

Suharto menerajui tampuk pemerintahan selepas rampasan kuasa menemui kegagalan dan memerintah Indonesia dengan kuku besi selama 32 tahun. Keperluan pembunuhan untuk menghapus ancaman komunis menjadi sebahagian daripada kisah rasmi dan penjahat terlepas daripada hukuman.

Amnesti Antarabangsa pada bulan lalu meminta Indonesia supaya melakukan lebih banyak untuk memberikan keadilan kepada mangsa dan keluarga mereka.