Piala Preside...

Piala Presiden ‘kejayaan luar biasa’

INCHEON, Korea Selatan, 12 Okt – Piala Presiden pertama di Asia adalah kejayaan yang luar biasa dan seharusnya kembali ke benua itu pada masa depan, menurut kapten pasukan Amerika Syarikat yang mencatatkan kemenangan, Jay Haas.

Persaingan akhir semalam menyaksikan pasukan Antarabangsa tewas dengan satu mata 15.5-14.5 di atas green akhir selepas 30 pertandingan dalam tempoh empat hari dalam persaingan sengit sejak piala itu dikongsi pada 2003.

Dengan sokongan penonton yang diberikan setiap pergerakannya di Jack Nicklaus Golf Cluba di Incheon, Bae Sang-Moon tidak memberikan persembahan yang menarik dalam persaingan yang dipenuhi dengan tekanan.

Sebaliknya, ia adalah anak lelaki kapten Haas, Bill yang menyelamatkan kemenangan dramatik untuk membawa pulang Piala itu kembali ke AS bagi kali ke-9 dalam 11 edisi.

Pertandingan yang diadakan dua tahun sekali itu sekarang kembali ke AS untuk dihoskan di Liberty National di New Jersey dalam tempoh dua tahun dan akan kembali ke Melbourne pada 2019.

Haas senior memberitahu AFP sebelum meninggalkan Korea semalam bahawa dia menyukai setiap minit penempatannya dan berkata Asia layak untuk menghoskan pertandingan itu sekali lagi, diharapkan pada 2023.

“Saya rasa pertandingan itu seharusnya kembali pada masa depan, tanpa persoalan,” katanya.

Terdapat kebimbangan lebih awal pada minggu ini bahawa peminat yang terlalu teruja akan menekan kamera akan menjadi masalah.

Tetapi Haas berkata peminat yang ramai di Jack Nicklaus adalah satu pujian kepada sukan itu, dan kepada Korea. – AFP

ARTIKEL YANG SAMA