Piala Ryder k...

Piala Ryder kukuh reputasi golf

LONDON, 30 Sept (Reuters) – Piala Ryder tahun depan adalah mengenai mengukuhkan reputasi golf bagi keadilan dalam kontroversi terhadap putt yang tidak dikira pada Piala Solheim, menurut kapten pasukan Amerika Syarikat dan Eropah semalam.

Piala Solheim, yang menggunakan format sama seperti Piala Ryder, dicemari dengan pertikaian mengenai sikap kesukanan awal bulan ini apabila ketua Eropah, Suzann Pettersen enggan untuk mengira putt pendek kepada pesaingnya dari AS.

Insiden di lubang ke-17 itu menafikan AS peluang untuk menyaingi pertandingan empat bola dan menyebabkan pemain-pemain dari kedua-dua pasukan kecewa.

Davis Love III dan Darren Clarke, kapten pasukan AS dan Eropah yang dihormati bagi Piala Ryder di Hazeltione National di Minnesota, berkata dalam sidang bahawa ia adalah penting bagi pertandingan yang diadakan setiap dua tahun itu untuk menunjukkan mengapa sukan itu secara meluasnya dikenali sebagai ‘sukan lelaki” berdasarkan permainan adil.

“Piala Ryder akan diadakan dalam keadaan di mana Davis dan saya menghormati sesama sendiri. Kami sudah bersahabat buat masa yang lama; saya meletakkan Davis dalam penghormatan tinggi…mungkin salah seorang lelaki terbaik dalam sukan kami,” Clarke memberitahu wartawan.

“Piala Solheim adalah perkara sukar. Apa yang dilakukan Suzann adalah tepat dalam The Rules of Golf, tetapi dalam semangat sukan itu, ia adalah salah. Dan dia mengakui bahawa pada Isnin lalu dengan pengalaman lalu. Pengalaman lalu adalah perkara yang menarik.”

ARTIKEL YANG SAMA