Pihak berkuas...

Pihak berkuasa Mexico tegah kereta lama di jalan raya

BANDAR MEXICO, 16 Mac – Lebih banyak kereta diarahkan keluar daripada jalan raya Bandar Mexico hari ini selepas pertambahan dalam pencemaran mendorong pihak berkuasa mengeluarkan amaran kualiti udara pertama dalam 14 tahun.

Presiden Enrique Pena Nieto mengadakan satu mesyuarat suruhanjaya anti-pencemaran selepas kerajaan bandar mengisytiharkan satu “pelan luar jangka pencemaran” pada Isnin disebabkan tahap ozon yang tinggi.

“Matlamat mesyuarat adalah untuk mencari langkah-langkah yang lebih ketat untuk mempertingkat kualiti udara dan melindungi kesihatan lebih 20 juta penduduk Mexico,” tulis Pena Nieto di Twitter.

Selepas kenderaan lebih lama tidak dibenarkan di jalan raya pada Isnin dan Selasa, Suruhanjaya Alam Sekitar mega polis itu memutuskan untuk mengembang pengharaman pada hari ini untuk memasukkan semua kereta dengan plat lesen yang mempunyai pelekat merah dan berakhir dalam nombor tiga dan empat.

Suruhanjaya, yang ditubuhkan pada 2013 untuk menyelaras dasar anti-pencemaran di antara kerajaan persekutuan, ibu negara dan beberapa negeri sekitarnya, berkata pengharaman diperlukan disebabkan kenderaan menghasilkan 87 peratus daripada nitrogen oksida dan 32 peratus daripada sebatian organik, kedua-duanya adalah petanda ozon.

Panel juga bersetuju dengan satu pelan untuk mempertingkat pengesahan pengeluaran kenderaan.

Langkah luar biasa itu dikenakan ekoran pertambahan dalam tumpuan ozon, yang boleh menyebabkan penyakit pernafasan dan jantung.

Pegawai menggesa 21 juta penduduk di kawasan metropolis supaya mengelak sukan luar sementara kanak-kanak dan orang tua dinasihatkan supaya tinggal dalam rumah, di sebuah bandar di mana lebih 5.5 juta kenderaan berulang-alik setiap hari.

Pihak berkuasa persekutuan mengarahkan kilang di kawasan Bandar Mexico mengurangkan pengeluaran mereka sebanyak 40 peratus.