Pihak berkuas...

Pihak berkuasa Thailand tangkap 4 aktivis

BANGKOK, 21 Jan – Pihak berkuasa Thailand menahan sekumpulan aktivis yang cuba untuk melakukan tunjuk perasaan ke atas tentera pada bulan lalu, kata polis hari ini, dalam satu penahanan terbaru di negara yang diperintah junta itu.

Tentera menahan seorang aktivis penuntut daripada kumpulan penentang New Democracy lewat semalam dan polis menahan tiga lagi ahli kumpulan itu hari ini.

Ia adalah penahanan terbaru oleh tentera, yang berkuasa pada Mei 2014 dalam satu rampasan kuasa dan sejak itu menghentikan kebebasan asas dan mengambil tindakan tegas ke atas pengkritik.

Junta, dikenali sebagai Majlis Kebangsaan bagi Keamanan dan Kemakmuran, telah mempertahankan keperluan untuk menghentikan kritikan terhadap masa sensitif bagi negara itu.

Sirawith Seritiwat, seorang ketua penuntut, berkata dia bergegas masuk dari kampus universiti ke utara Bangkok semalam.

Dia dan tiga aktivis lain ditahan hari ini dikehendaki oleh polis kerana mencuba menentang ke atas dakwaan rasuah dalam taman yang dibina oleh tentera.

Dalam satu video yang dibawa di balai polis, Sirawith berkata matanya ditutup dan diheret di rumput oleh pihak berkuasa sebelum disepak dan dipukul. Kolonel Winthai Suvaree, jurucakap bagi junta itu, menafikan layanan buruk pihak berkuasa, Sirawith.

Tiga aktivis lain ditahan di balai polis di mana mereka membantah menentang penculikan Sirawith. Chonthicha Jangrew, salah seorang dari tiga aktivis, berkata klip itu dimasukkan dalam Facebook yang mana junta cuba untuk mendiamkan mereka yang tidak bersetuju dengannya.

Perdana Menteri, Prayuth Chan-ocha berkata aktivis perlu mematuhi undang-undang. ‘Mereka perlu belajar untuk menghormati undang -undang dari menuntut demokrasi dan hak asasi kemanusiaan,’ Prayuth memberitahu wartawan. – Reuters