Pilihan raya Jepun: Abe bakal raih majoriti

TOKYO, 12 Okt – Parti campuran memerintah Perdana Menteri Shinzo Abe bakal meraih majoriti dua pertiga dalam pilihan raya Jepun yang akan datang, tinjauan pada hari ini menunjukkan, ketika parti baru yang diasaskan oleh gabenor terkenal Tokyo, Yuriko Koike hilang pengaruh.

Parti Abe, Parti Konservatif Demokratik Liberal(LDP) dan rakan bawah campurannya, Komeito berkemungkinan memenangi kira-kira 300 dari 465 kerusi dalam pilihan raya pada 22 Oktober, menurut tinjauan pendapat oleh Kyodo News dan akhbar harian niaga, Nikkei.

Akhbar yang luas edaran, Yomiuri Shimbun berkata LDP sendiri mungkin meraih majoriti stabil, tanpa memerlukan rakan campurannya.

Majoriti dua pertiga dalam parlimen akan membolehkan Abe untuk meneruskan pindaan kepada perlembagaan Jepun yang pencinta damai.

Perdana Menteri itu telah menggesa bagi perubahan pada undang-undang yang dikenakan oleh AS supaya ia boleh mengubah pasukan pertahanannya sendiri menjadi tentera sepenuhnya.

Shinzo Abe menyampaikan ucapannya semasa kempen pilihan raya di Yaizu, wilayah Shizuoka pada 11 Oktober 2017. – AFP

Sokongan bagi parti Koike yang baru ditubuhkan, Parti Hope, yang telah mengubah landskap politik Jepun dan menguasai parti pembangkang utama Parti Demokratik (DP) nampaknya menjadi lemah dengan tinjauan menjangkakan ia mungkin meraih kira-kira 60 kerusi.

Parti baru yang berhaluan sederhana itu mengumpulkan anggota – DP boleh meraih 40 kerusi, menurut tinjauan Yomiuri.

Selepas banyak sokongan awal bagi Koike, para pengkritik berkata gabenor Tokyo telah terjejas dengan dia tidak bertanding dalam pilihan raya itu, bermakna para pengundi bagi partinya tidak pasti siapa yang mereka lantik sebagai Perdana Menteri.

Akhbar harian Asahi Shimbun menyatakan Abe juga nampaknya meraih dari parti pembangkang yang berbahagi.

Kempen pilihan raya selama 12 hari, yang bermula Selasa, yang akan menumpu pada menghidupkan ekonomi Jepun yang pernah menjadi ekonomi paling terhebat di dunia dan menangani ancaman Korea Utara yang berterusan yang telah mengancam akan ‘mengaramkan’ negara ke dalam laut. – AFP